Trine Noodt (V) hevder Frp gir til skolen med den ene handa og tar tilbake med den andre. Ronny Berg på sin side, mener budsjettforslaget representerer en betydelig satsing på skolen

– Vi er helt sikre på at det vi har bruk av tall holder mål. De er kvalitetssikret, og i motsetning til det Trine og Venstre driver med så er ikke vårt budsjettarbeid basert på metoden «tenk på et tall», sier Ronny Berg, leder av økonomiutvalget i Alta kommune og en av hovedarkitektene bak budsjettforslaget Frp presenterte tidligere i uka.

Brukte rådmannenBerg bekrefter at tallmaterialet og de omprioriteringer som Frp har gjort i forhold til rådmannens budsjettframlegg, er kvalitetssikret.

– Vi har lagt alt fram for administrasjonen. De har kvalitetssikret tallmaterialet, men administrasjonen har selvsagt ikke tatt stilling til de politiske prioriteringene vi har gjort, påpeker Ronny Berg.

SkolesatsingTil tross for kritikken fra Venstre og Trine Noodt står han fast på at budsjettforslaget representerer en betydelig satsing på skolen sett i forhold til rådmannens budsjettforslag.

Der rådmannen kutter 10 lærerstillinger, klarer Frp å begrense kuttet til fem. I tillegg stiller Frp opp med en rektorpott på fire millioner kroner som fordeles på skolene som kan brukes der behovet er størst på den enkelte skole.

– Venstre hevder vi tar med den ene handa og gir med den andre. Et konkret eksempel på å vise at skolene kommer ut i pluss med vårt opplegg er å gå inn på virkningene for Alta Ungdomsskole. I forslaget fra rådmannen vil Alta Ungdomsskole få redusert posten til materiell og utstyr med 100.000  og hele 371.000 kroner til vikarer. Rektorpotten, som vi foreslår, vil gi Alta Ungdomsskole 700.000 kroner, det vil si at de kommer ut 200.000 kroner bedre ut i 2015, forklarer Frp-toppen.

Kynisk av VenstreHan kjøper heller ikke kritikken fra Venstre om at Frp bruker sosialhjelpspotten til å finansiere skolesatsing – et grep Venstre mener vil kunne få dramatiske konsekvenser for mange, men i tillegg være et rent tallspill.

– Rådmannen har foreslått en økning på 3,9 millioner kroner til sosialhjelp, vi vil øke, men bare med med to millioner kroner.

Samtidig returnerer han kritikken og viser til at Venstre vil ta i mot flere flyktninger og bruke statstilskuddet på helt andre utgifter enn de som er knyttet opp mot flyktninggruppen.

– Det er ren kynisme og noe jeg ikke synes Alta kommune skal være seg bekjent av, slår Berg fast og legger til:

– Helt til slutt vil jeg si at et parti som bruker et allerede altfor svakt netto driftsresultat til å sanere budsjettet, bør være forsiktig med å kritisere seriøsiteten i budsjettarbeidet til andre parti.