Alta-bedriftene tjener godt på at byggefirmaene i Kautokeino mangler sentral godkjenning for ansvarsrett i byggesaker.

I nabokommunen Karasjok er det sju firma som har såkalt sentral godkjenning, mens Kautokeinos byggefirmaer ikke figurerer på listen i det hele tatt.

Dette betyr at de ikke kan konkurrere om anbud på lik linje med selskapene som har den nødvendige godkjenningen i orden.

Kun ett firmaMaskinentreprenør Kautomaskin AS i Kautokeino er faktisk det eneste selskapet i bygda som har såkalt sentral godkjenning for ansvarsrett, melder lokalradioen GLR.

– Vi har sentral godkjenning for blant annet gravearbeider, fundamentering og landskapsutforming. Dette er årsaken til at vi kan konkurrere om litt større oppdrag, for eksempel ved bygg som er statlige eller fylkeskommunale og hvor det kreves sentral godkjenning for å komme i betraktning når man regner anbud, sier Per William Hermansen.

Kreves godkjenningHan synes det er pussig at ikke andre selskap ser verdien i det å skaffe seg slike godkjenninger:

– Jeg synes det er rart at ikke lokale snekkerfirma eller småentreprenører skaffer seg sentral godkjenning, da dette vil medføre at de kan regne på litt større jobber. Får vår del ville vi ikke fått anbud på vann- og avløpsjobber for kommunen uten denne godkjenningen. De selskapene som ikke har godkjenning har åpenbart den kompetansen som skal til, så jeg synes det er litt underlig at ikke flere slår seg sammen og skaffer seg dette, sier innehaver Hermansen til avisa.

Uten sentral godkjenning må selskapene søke lokal godkjenning ved hver enkelt sak. Det betyr også at man rett som det er må gjennom den kommunale papirmølla.

– Dette øker også presset på den kommunale saksbehandlinga, fastslår Hermansen.

I Kautokeino kommune er det registrert 31 foretak som har arbeid innenfor bygg som forretningsformål.

Taper millionerEnhetsleder for tekniske tjenester i Kautokeino kommune, Pål Norvoll slår overfor GLR fast at småfirma i Kautokeino går glipp av millioner, fordi de mangler godkjenningen.

Alle jobbene for det offentlige går til Alta-firma. Og firmaene fra Alta kan heller ikke hente inn lokale selskap til underentrepriser, nettopp fordi godkjenningen mangler.

– De lokale firmaene burde hatt godkjenning, rett og slett fordi de kunne ha konkurrert om flere oppdrag , sier Pål Norvoll.

Han synes dette er bekymringsfullt.

Mer proffeNorvoll slår fast at altafirmaene som får det aller meste av oppdrag i Kautokeino, er opptrer mer profesjonelt, da de har gjort det som kreves for å få sentral godkjenning.

– Ser vi på de siste års større oppdrag i kommunen her, som Vitenskapsbygget, det nye omsorgsbygget som nå bygges, Thon hotel og Naranasbrua, så er alt bygd av firma fra Alta. Det virker nesten som om de små entreprenørene i Kautokeino ikke ønsker å tenke større. Men det fører til at de går glipp av alle større oppdrag og underentrepriser. Selv om mange klager over at oppdragene går til altafirma, så er det en årsak til det, sier Norvoll.

Han legger til at det er en papirmølle man skal gjennom, med hensyn til økonomistyring og HMS-dokumentasjon. Samtidig gjelder en sentral godkjenning for tre år i slengen.