– Vi har full forståelse for at politikerne må ha en grundig debatt, men vær så snill, gi oss fred. Kåfjord som bygd, elever og lærere på skolen, må selvsagt tåle at skolen er tema i en strukturdebatt, men vi makter ikke at den samme støyen og usikkerheten dukker opp flere ganger årlig, sier leder i Kåfjord bygdelag, Ellen Helander.

Psykisk terror

Hun tegner et bilde hvor oppslagene i lokalavisen ene dagen gir håp og optimisme rundt et nytt boligfelt som er under realisering, men hvor ordførerpartiene i neste øyeblikk skaper usikkerhet om bygdas framtid ved å sette skolen i spill. Denne gang handler det om budsjettet for 2015 som skal vedtas 8. desember.

– Hele bygda følte usikkerheten og nervøsiteten inn mot budsjettvedtaket i desember 2013. Her ble politikerne enige om at skolen skulle fredes inntil en større utredning ville foreligge. På bakgrunn av den omfattende strukturutredningen ble det gjort et vedtak som ga Kåfjord stor framtidstro. Vi trodde at punktum var satt. På skolen jobber elever, lærere og foreldre veldig bra, forteller bygdelagslederen og legger til:

– Så går ordførerpartiene Høyre og Frp ut med et budsjettforslag hvor skolen i Kåfjord skal legges ned fra høsten. Jeg etterlyser respekt for lokaldemokratiet, og ikke minst respekt for lærere og elever ved Kåfjord skole. Politikerne må dessverre ofte tåle både kjeft og mobbing, men det de gjør mot oss er føles nesten verre enn mobbing. Vi opplever dette som en form for psykisk terror mot et helt bygdesamfunn.

Usikkerheten verst

Hun har en rekke argumenter for at skolen i Kåfjord bør satses på.   Bygda  har klokkertro på en positiv utvikling, at de vil bli flere, at ungetallet vil øke, men   ifølge Helander er skolen nøkkelen til utviklingen.

– Jeg orker ikke gjenta argumentene. Det er en tilbakelagt debatt. Mitt budskap til Frp og Høyre er at de avlyser omkampen og gir oss fred. Leirbotn skole er litt i samme situasjonen som oss etter at Høyre har foreslått den lagt i sitt budsjettforslag, og selv om kvibyværingene kan tale sin egen sak, vet jeg hvordan de må oppleve trusselen om skolenedlegging.

– Kan ta det med ro

Varaordfører Ronny Berg  avviser at han og Frp skaper unødvendig usikkerhet og uro for bygda Kåfjord, men vil ikke svare for ordførerpartiet Høyre.

– Frp har stått for vårt syn angående Kåfjord skole i over ett år, og det bør ikke komme som noen overraskelse hva vi mener. Bygdelagslederen trenger samtidig ikke bekymre seg for at det skal komme vedtak om nedleggelse av skolen 8. desember, fordi Ap, SV, Venstre og Arnt Ivar Pedersen har lovt å ikke røre skolen. De nevnte partiene har 18 av 35 stemmer i kommunestyret og dermed flertall.

– Er det ikke unødvendig å ta omkampen?

– Frp må få lov å vise innbyggerne våre prioriteringer og vår satsing på innholdet i skolen selv om et flertall i kommunestyret ønsker noe annet.