Han jobber med å etablere seg som kjøttbonde ved foreldrenes nedlagte melkebruk i Maze.

– Uten mat og drikke, duger helten ikke, sier Hætta, som allerede er i gang med planleggingen for mulig kjøttproduksjon på hjemgården.

Jobb ved siden av

Ordføreren figurerte for snart 30 år siden i Altapostens spalter som slåttedreng sammen med faren. Nå sier han at tiden er moden for å vurdere oppstart av drift ved barndomshjemmet.

Foreldrene la ned melkebruket sitt i Maze for et par år siden, men Hætta sier det er uaktuelt å begynne med melkekyr. Ordføreren sier han vil forsøke å finne en driftsform som gjør at han kan jobbe ved siden av, i annen jobb.

Gården i god stand

– Jeg har vært i møter med rådgivere hos Nortura om mulig oppstart av kjøttproduksjon ved gården. Jeg hadde besøk av konsulenter fra Nortura nylig og de har gått over fjøs og driftsbygninger og konkludert med at byggene er i god teknisk stand og helt greit kan egne seg som fjøs for kjøttfe. Det er mulig å komme raskt i gang med produksjonen, sier Hætta.

Han sier det nå vurderes tre ulike driftsformer. Nortura skal gå gjennom tegninger og bruke sine eksperter på å hjelpe Hætta med å finne driftsform som passer til hans planer.

Utvikle landbruket

– Jeg skal ikke kutte ut jobben for å starte med dette. Det vil bli en moderne, rasjonell drift, med ny teknologi og som er lett å lære bort, hvis man trenger vikarhjelp. I sesongen med innhøsting vil man selvfølgelig måtte jobbe fullt.

– Inspirasjonen til å tenke på ny drift ved gården har jeg for øvrig fått gjennom prosjektet om landbruksutvikling i Avjovarri urfolksregion, hvor kommunen er med på sammen med Karasjok og Porsanger, sier Hætta.

Har jord nok

Mange av bøndene i Alta sliter med å få nok jord til å fø bølingen sin, dette regner ordføreren med skal bli uproblematisk for han i Maze.

– Vurderingen her er at det er nok jord og det skal ikke være en utfordring som ikke lar seg gjøre å komme forbi, sier Hætta.

I går arrangerte landbruksprosjektet i Avjovarri et eget seminar om kjøttproduksjon, nettopp det ordføreren har planer om.

– Det fikk jeg ikke deltatt i fordi jeg hadde besøk fra Nortura som gikk gjennom gården og så på bygninger og utstyr, sier Hætta.

Må finne det riktige

Men selv om ordføreren ønsker å få opp en produksjon som gjør det mulig å drive med jobb ved siden av, er det ikke avklart hvilket yrke det blir. Ordføreren holder kortene tett til brystet hva angår framtidig engasjement i politikken.

Arbeidet med jordbruksetableringen går imidlertid unna:

– Jeg avventer nå svar fra konsulenter og rådgivere i Nortura for å se hvilken av de tre mulige driftsformene som kan bli aktuell. Videre må jeg finne ut hvilken kjøttfe-rase som er den best egnede for våre forhold. Her er det flere avveininger som må gjøres og jeg forsøker å skaffe meg best mulig oversikt selv over hva som kan være det beste valget. Det må for eksempel tas hensyn til størrelsen på slaktedyrene opp mot plassen i fjøset og en del andre faktorer, før man endelig setter i gang, sier ordføreren.