Gjennom en samarbeidsavtale mellom de to lokale foretakene hjelpes ungdom uten jobb inn i arbeidslivet. Aksis stiller med en villig ungdom og veileder, mens Coop Finnmark stiller med klær og arbeidsoppgaver. Coop garanterer også for at ungdommen får jobb etter endt opplæring, hvis prosessen går bra.

Får en ny sjanseSå fornøyd er Aksis med avtalen at Coop onsdag fikk utdelt årets «Jobbhjerte-pris». Det skjedde under en tilstelning med Aksis sine samarbeidspartnere.

– Coop Finnmark har tatt samfunnsansvar og bidratt til å få vist fram at det finnes gode ressurser hos mennesker som står utenfor arbeidslivet. Bedriften er et godt eksempel på at arbeidstrening ute i bedrift og rekruttering gjennom oss er en vinn-vinn-situasjon for alle involverte parter, og da særlig mennesker som har fått en ny sjanse i arbeidslivet, begrunnet veileder Hege Elisabeth Johansen i Aksis Arbeid og Kompetanse da hun delte ut prisen.

Bakgrunnen for spesialavtalen mellom Aksis og Coop er at det er et økende behov for tilrettelagt arbeidspraksis for ungdom som av ulike årsaker faller ut av jobb og skole.

– Målet med avtalen er å gi reell arbeidstrening og -erfaring. Målgruppen er ungdom i alderen 16-25 år som søkes inn via NAV til Aksis for arbeidsavklaring. Målet er å få folk i aktivitet og i arbeidstrening, og målet på sikt er ansettelse i Coop-systemet. Mestring og trivsel på jobb skal skape motivasjon og interesse for å jobbe videre mot målet om å forsørge seg selv, forteller Johansen.

– Dette fortsetter vi medButikksjef John-Arne Adamsen mener Coop har gjort seg fortjent til prisen.

– Vi får god respons for jobben vi gjør, og da er det vel riktig at vi også får en slik pris. Ordningen har fungert veldig bra, og vi har tatt inn èn som nå jobber 100 prosent hos oss. Noen har falt fra, mens vi tar tak i de riktige folkene, sier Adamsen.

At Aksis stiller med veileder på jobb sammen med ungdommen den første tiden, er avgjørende.

– Vi har knapt med tid, så det er greit at Aksis følger dem opp. Ellers ville de nok ikke fått komme inn hos oss, sier Adamsen.

I starten er ungdommene på jobb sammen med veileder to dager i uka, i fire timer. Etter hvert jobber de mer og alene.

– Dette samarbeidet skal vi fortsette med, slår Adamsen fast.