For ganske nøyaktig ett år siden kom meldingen om at Jansnes legges ned. Da var det snakk om at institusjonen skulle stenge dørene allerede i sommer, men senere ble det besluttet å utsette stengingen til 1. januar 2015. Om en drøy måned er det kroken døgnenheten i Talvik.

Markerte sluttenI dag ble steningen markert og blant de mange fremmøtte var naturligvis institusjonens ansatte og pasienter.– Det er en vemodig dag. Det er det siste for mange ting i dag, sier nestleder Gro Sørensen.I forbindelse med markeringen, inviterte Jansnes til åpen dag.– Den er jeg stolt over, for det er åpenhet Jansnes har stått for, sier hun.

Sørensen frykter at de som allerede sliter med psykiske problemer, nå vil få det enda tøffere.– Jeg tror de som er vanskeligst stilt i dag, vil få det vanskeligst, sier Sørensen, og peker på at den planlagte oppbyggingen av psykiatritilbudet i Alta ikke er helt på plass før i 2017.

Bekymret nestlederDe ansatte ved Jansnes hadde derfor håpet at døgnenheten vi Talvik ville bestå frem til et fullverdig tilbud var på plass i Alta.– Jeg føler ikke at vår stemme har blitt hørt. Det beste hadde jo vært at det ble bygget opp et tilbud før det ble bygget ned, sier hun.

Sørensen bekymrer seg for konsekvensene av oppbyggingen av døgntilbudet i Tana, samt etableringen av ambulante psykiatriske akutt-team.– Nå blir pasientene spredt for alle vinder. For mange har nærheten til Jansnes betydd veldig mye og jeg bekymrer meg for mange av de sykeste, sier hun.Sørensen har fått seg ny jobb i rusteamet, men mange av de andre 30 fast ansatte mangler jobb på nyåret– Vi snakker om dyktige folk, som har stor tro på pasientene og den behandlingen de får. Så akkurat nå er det det tristeste ved hele dagen, mener Sørensen.

Roset døgnenheten– 1. januar frolater Finnmarkssykehuset Jansnes og vi lukker dørene. Men vi håper jo at nye dører kan åpnes, sa Torbjørn Aas, administrerende direktør i Finnmarkssykehuset, under dagens markering.– Jansnes har spilt en stor rolle i mange år, både for pasientene som har fått pleie og omsorg her, og for bygda Talvik. Post Jansnes har vært mer enn et behandlingssted, det har vært hjemmet til mange, slo Aas fast.