Utdanningsforbundet gir tommelen opp for skolesatsingen til Frp.

– Først og fremst er det positivt at en er villig til å satse på innholdet i skolen. Det som er kommet fram den senere tid viser at Alta-skolen er på et kritisk nivå når det gjelder lærertetthet, var kommentaren til leder Anette Berger i Utdanningsforbundet Alta, da hun ble utfordret av varaordfører Ronny Berg til å kommentere budsjett- og økonomiplanforslaget til Frp.

Egen rektorpott

Ronny Berg og leder av lokallaget Bengt Rune Strifeldt er klar på hvordan Frp vil prioritere pengene de neste fire år.

Et av de tydeligste grepene er en styrking av innholdet i skolen med en egen rektorpott på fire millioner kroner som er fordelt på skolene, reduksjon av kutt av lærerstillinger, én ny logopedstilling, mer skolemateriell og en reservepost på 0,3 millioner kroner til spesialundervisning.

Når det gjelder lærerkutt har rådmannen foreslått å kutte 10 stillinger. Fem av disse som en følge av elevtallsnedgang og fem som et budsjettmessig grep.

Frp vil kun kutte stillingene som kan forsvares ut fra elevtallsnedgang.

Legger utbygging på is

For å finne penger til styrkingen går Frp inn for å legge ned Kåfjord skole allerede fra høsten 2015. I tillegg legges utbyggingen av Kaiskuru og Aronnes til 1-7 skoler på is. Det gir 130 millioner kroner mindre i investeringer i perioden fram til 2018, mens nedlegging av Kåfjord skole gir driftsmessig innsparing på 1,2 millioner kroner i 2015 og tre millioner kroner årlig fra 2016. Noe av pengene brukes på gjøre den planlagte utbyggingen av Komsa skole om fra en-parallell til to paralleller.

– Vi ønsker 1-7 skoler i Kaiskuru og Aronnes, og har vi fått orden på kommuneøkonomien vil utbyggingen kunne realiseres fra 2019  og senere, sier Frp-leder Bengt Rune Strifeldt.

Helt greit

På direkte spørsmål bekreftet representantene fra Utdanningsforbundet at grepet med å utsette utbyggingen av Kaiskuru og Aronnes skole til 1-7 skole oppfattes som riktig. Forbundet peker på at Alta kommune ikke har råd til utbyggingen nå. Fra forbundet kom det heller ingen negative reaksjoner på forslaget om å legge ned Kåfjord skole fra 2015.

– Budsjettet til Frp smerter skolen mindre enn rådmannens framlegg, klargjorde representantene fra Utdanningsforbundet.

Ikke økt skatt

I etterkant av sekvensen med framlegget av Frp-budsjettet på rådhuset har imidlertid Anette Berger nyansert forbundets syn på Frp-budsjettet.

– Forslaget til FrP er bedre enn rådmannens forslag i den forstand at man ikke velger å ta hele kuttet på lærerstillinger og samtidig styrker skolen med midler til innhold og støttende tjenester. Likevel ser vi jo at Frp ikke har lagt inn økt skatteinntjening, noe som kunne sikret en utbygging av 1-7 skoler og videreføring av Kåfjord.  Dette er uheldig. Vi er spente på Ap sitt budsjettforslag for å se hvordan man her velger å finansiere vedtatt skolestruktur, sier Berger og legger til:

– Vi har hele tiden hevdet at den viktigste enkeltfaktoren for kvalitet i skolen er læreren. Kutt i lærerstillinger er ikke satsing på skole.

Idretten vinner

Frp-budsjettet er basert på de samme rammer som rådmannen har lagt til grunn, og Frp har samtidig fått til en mindre økning av netto driftsresultat.

Innenfor rammen er idretten og anleggsutbyggingen kommet veldig godt ut. Frp vil nullstille køen på 15-prosentstilskuddet både i 2015 og 2016, noe som koster over to millioner kroner ekstra hvert av årene. Pengene hentes fra bufferfondet.

I tillegg kan idretten glede seg over at Frp i statsbudsjettet har bidratt til økning i spillemiddelpotten og 48 millioner kroner ekstra for å gi økt momskompensasjon ved anleggsutbygging.