Det selges stadig mer privatprodusert mat på nettet.

På Facebook-gruppen for kjøp og salg i Alta, selges det blant annet matretter som vårruller og kaker.

– Skal meldes til Mattilsynet

Det er imidlertid ikke fritt frem for denne typen aktivitet på nettet, dersom man skal følge regelverket.

– Det er et hygieneregelverk som man skal forholde seg til, så slik virksomhet skal meldes til Mattilsynet, sier regiondirektør Torkjell Andersen i Mattilsynet Troms og Finnmark.

Må få veiledning

Han sier det er viktig å ha kontroll på at regelverket er fulgt og at maten produseres under trygge forhold. Derfor skal Mattilsynet ha beskjed også om småskalaproduksjon.

– Det er ikke slik at man bare kan begynne å selge mat ut fra eget kjøkken. Planlegger man slik virksomhet, må man ta kontakt med Mattilsynet for å få veiledning, sier Andersen.

– Gjør grundige undersøkelser

– Er det trygt å kjøpe mat på Facebook?

– Det er vanskelig for meg å si om det er trygt. Man bør i alle fall gjøre undersøkelser om vedkommende som selger har sitt på det tørre, og har meldt ifra om virksomheten til Mattilsynet. Det hadde i alle fall jeg forsikret meg om før jeg hadde kjøpt mat på nettet, sier Andersen.

Hvor vanlig det er å ta kontakt med Mattilsynet før man selger på Facebook, er noe uvisst. En av Facebook-selgerne vi har vært i kontakt med, bekrefter at man selger uten å ha vært i kontakt med Mattilsynet.

Det finnes imidlertid også selgere som har papirene sine i orden, som Altaposten tidligere har omtalt.