I begynnelsen av desember gjester Thor Hushovd igjen Alta.

Den tidligere proffsyklisten storkoste seg sist han gjestet Nordlysbyen, og legger nå turen innom på sin signeringsrunde for den nye boka si.

– Det har vært en lang karriere. 27 år som aktiv syklist og og 15 år som proff, sier Hushovd til Radio Alta på telefon fra Monaco.

– Det er en murstein av ei bok, er det så mye å skrive om syklisten Thor Hushovd?

– Ja, tydeligvis, ler Hushovd.

– Men jeg ville også at det skulle være en minnebok for meg selv, så jeg har lagt inn en del bilder, og de veier litt, påpeker den tidligere proffsyklisten, som la opp etter årets Arctic Race of Norway.

– Åpen og ærlig

Boka er skrevet av Jostein Ravnåsen, men også Hushovd har bidratt.

– Det har vært et prosjekt som vi begge har jobbet tett med. Vi har brukt veldig mange timer der vi har sittet og snakket sammen. Jeg må ha noen som drar frem de riktige tingene. Jostein Ravnåsen er min fetter. Det har gjort at boka har blitt mer åpen og ærlig, fastholder den tidligere syklisten, som har fått et spesielt forhold til Nord-Norge etter to år på sykkelsetet i Arctic Race of Norway.

– Jeg synes det er gøy å sykle i nord. De gutta som dro igang har vært flink og dyktige, og de har en «drive» som jeg som sørlending møter sjelden. All honnør til dere, fastholder han.

Hushovd blir å se på Scandic hotel 2. desember klokka 18.00.

– Jeg blir intervjuet at en lokal journalist. Vi prøver å spørre spørsmål som mannen i gata lurer på. Det meste av livet står i boka, men så får vi frem mye de fleste lurer på. Og så kan jeg jo også signere litt bøker etterpå, forklarer han.

Må unnskylde seg for andres doping

Dopingen i sykling er noe som Hushovd får mange spørsmål om av media.

– Jeg blir den som får spørsmål rett opp i ansiktet, da føler man at man må unnskylde for seg selv og sporten, og det synes jeg er leit. Det er for mange som har jukset, og da har idretten fått skylda for det, meg selv inkludert. Det er ikke riktig, mener den tidligere proffsyklisten, som tross alt mener ting går i riktig retning.

– Det er en mye sunnere idrett nå enn for noen år siden, men det er nok å drømme å tro at det er en helt dopingfri idrett. Det dukker opp noen positive prøver innimellom, sier Hushovd.