Ideen, som nå går som en farsott på Facebook, startet da avisa iTromsø skrev om familien Steien som hadde gitt bort en adventskalender på nett. Gavene besto av pent brukte ting, som passet til et barn mellom tre og fem år. Tanken bak familiens gavmildhet var å glede noen som ikke har så god råd, samt å formidle en gjenbruksprofil til barna.

Tente på ideen

Silje Karine Muotka fra Alta leste om familien Steien og syntes ideen var god. Dermed spurte hun sønnen sin, fem år gamle Daniel Andreas, om han hadde lyst til å gi bort noen av lekene han har blitt for stor til.– Det var viktig å involvere Daniel Andreas i dette, for halve vitsen var at han skal lære seg at man kan gi ting videre, forteller Muotka.Dermed pakket de to inn 24 pakker, noen inneholdt pent brukte leker, andre inneholdt godteri. På Facebook søkte Muotka etter eN mottaker og responsen var overveldende.– Jeg skrev i annonsen at dette ikke var ment som veldedighet fra vår side. Det var mange som ønsket kalenderen, men vi spurte ikke etter grunnen til ønsket. Til sutt var det en tre år gammel gutt som fikk den, forteller Muotka. – Man trenger jo ikke ha dårlig råd for å ønske seg en slik kalender. Mange har det travelt og synes det er vanskelig å finne på 24 gaver, legger hun til.

Flere hev seg på

Etter Muotkas innlegg på Facebook, var det flere som hev seg på ideen og ut over dagen dukket det opp mange som ønsket å gi bort en adventskaldender.– Jeg synes det er flott at dette sprer seg og det hadde vært en god idé om så mange som mulig byttet kalendere. For de aller fleste både kjøper og kastet altfor mye. Men både Daniel Andreas og jeg synes det er koselig å tenke på at det er en liten treåring som skal åpne hams kalenderpakker i år, sier Muotka, som håper de selv kan få en slik kalender til neste år.– Vi kunne tenkt oss å ha en sånn kalender selv, men jeg har dessverre kjøpt en mer upersonlig, kjedelig kalender i år. Neste år kommer vi til å være på utkikk etter en bruktkalender vi også.