Finnmark Dagblad skriver søndag at nye investeringer og helsetilbud i Finnmarkssykehuset koster milliarder og at regninga vil kreve kutt. Både barneavdelinga i Hammerfest, voksenpsykiatrien i Tana, rehabiliteringen i Kirkenes og funksjoner hos AMK er satt i spill, skriver FD.

De nye prosjektene Alta nærsykehus, nye sykehus i Hammerfest og Kirkenes og Distriktspsykiatrisk senter i Karasjok (DPS) vil kreve mer enn bare å legge ned DPS i Lakselv og Jansnes psykiatriske sykehjem, som allerede er bestemt.

– De store investeringene som ligger foran oss koster til sammen 3-4 milliarder kroner. Disse pengene trykker vi ikke selv, forklarer direktør Torbjørn Aas hos Finnmarkssykehuset overfor FD.

Han er også ærlig på at det er han som har lagt inn de konkrete bestillingene. Ifølge direktøren er dette likevel bare en fase hvor flere forslag legges fram, og hvor ingenting er bestemt.

Da nedleggelse av barneavdelinga på Hammerfest sykehus var aktuelt sist, i 2006, rykket fagmiljøer ut og ba styret gå. Holdningen har ikke endret seg.

– Vi prøvde også under altaprosessen å si at vi må sikre tilbudene vi har. At man nå må kutte er et helt klart eksempel på hva vi advarte mot, sier overlege Hanne R. Iversen til FD.

Før neste styremøte 3. og 4. desember skal det være utarbeidet en tiltaksliste med forslag.