Kreativiteten fikk fullt spillerom da et hus med tre leiligheter i Kvalfjord på Stjernøya brant ned til grunnen ved midnatt. Alf Aksel Pedersen forteller at stedets frivillige brannkorps i all hast måtte finne en vannkilde, for å berge nabohuset.

– Det var heldigvis mange til stede med gode ideer. Elva ble først vurdert, men vi fant ut at den lå for langt unna til at vi ville få nok trykk i slangene. Men skolen er bare 100 meter unna, og derfra er det fall ned til boligen som brant. Vi kjørte derfor opp med pumpeutstyr og slanger, satte pumpa ned i bassenget på skolen og trakk slangene ned til brannen. Deretter var det bare å pøse på med bassengvann på nabohuset, for å kjøle det ned, forteller Pedersen, som tok styringen over alle frivillige som samlet seg og meldte seg til innsats.

– Tømte dere bassenget?

– Nei, jeg er nesten forfær over hvor lite vann som gikk med. Nivået i bassenget falt kanskje en halv meter, så vi hadde plenty med vann igjen da vi avsluttet i halvtre-tiden natt til søndag, forteller Pedersen.

GODT Å HA: Bassenget i Kvalfjord, som forsynte brannvesenet med vann under brannen lørdag kveld og natt til søndag. Foto: Arkiv

I det brennende huset bodde det tre personer, en i hver leilighet. I kjellerleiligheten kom beboeren seg raskt ut da brannen startet i 23-tiden, men i den ene av to leiligheter i byggets andre etasje måtte det hundebjeff til for at beboeren skulle våkne og komme seg ut av den røykfylte boligen.

– Han forteller at han ble vekket av hunden i et røykinferno. Den tredje beboeren var ikke hjemme. De som var hjemme kom seg ut i bare underklærne, og har mistet alt de hadde, forteller Pedersen.

Boligen som brant og naboboligen tilhører Stiftelsen Utleieboliger. Boligen har blant annet vært brukt til å huse lærere som ikke har bodd permanent på Stjernøya.

NABOBYGG: Skolen er på dette kartet merket med rødt nederst i kartet, og like bortenfor ser vi de to leilighetsbyggene. Avstanden fra skolen til boligene er omtrent 100 meter. Foto: Alta kommune

– Da vi kom til brannen så vi raskt at det ikke var mulig å berge boligen, den var fullstendig overtent. Vi måtte derfor konsentrere oss om å berge naboboligen. Heldigvis fikk det frivillige brannvesenet god hjelp av ungdommer og andre som strømmet til, sier Pedersen.

Brannkorpset består av seks personer, men bare to var i bygda da brannen startet.