Ifølge budsjettavtalen blir det ingen kutt i produksjonsstøtten til aviser. Samtidig vil regjeringen undersøke muligheten for å innføre nullmoms for alle medier.

– Dette er svært gledelig for en bransje i omstilling. Ikke minst er det gledelig om man velger en prinsipiell tilnærming, der man fastslår at det ikke er ønskelig med moms på det skrevne ord, verken digitalt eller på papir, sier Rolf Edmund Lund, ansvarlig redaktør i Altaposten og en av redaktørene som sto bak det nasjonale oppropet mot kutt i støtten.

Regjeringen foreslo en reduksjon i produksjonsstøtten til aviser på 50 millioner kroner, men dette er nå droppet. I forslaget til statsbudsjett varslet regjeringen at den vil ha 8 prosent moms både på papir- og nettaviser, og at den vil notifisere, det vil si varsle, ESA om at det er startet en prosess for å få gjennomført dette. Kristelig Folkeparti og Venstre har i forhandlingene fått gjennomslag for at ESA nå skal varsles om at det skal startes en prosess med sikte på nullmoms både for papir- og nettaviser, slik det er flertall for på Stortinget. I dag har papiraviser nullmoms, mens digitale produkter har en moms på 25 prosent.

De samiske avisene får 4,1 millioner mer enn regjeringen foreslo og opprettholder samme nivå som årets tildelinger. Det betyr at de står stille, uten høyde for pris- og lønnsøkning.

-Det foreslåtte kuttet ville gitt dramatiske kutt for Avvir og Sagat. Det hadde gitt et stort tilbakeslag for medietilbudet for den samiske befolkningen, sier Lund. Altaposten er en av eierne av den samiske avisa Avvir.

Budsjettforhandlingene har også resultert i at NRK-lisensen økes med 25 kroner, i stedet for å fryses, slik det opprinnelig var forslått. (NTB/Altaposten)