Det er ordfører Laila Davidsen (H) som i  et uvanlig klart og tydelig språk forteller at Ap gjennom sitt samarbeid med Venstre, SV og uavhengige Arnt Ivar Pedersen er i ferd med å føre Alta kommune inn i et økonomisk uføre. Stoppes det ikke, peker ordføreren på at det kan ende opp med at kommuneøkonomien blir satt under statlig overstyring.

I torsdagens formannskapsmøte satte Høyre fram et forslag til 2015-budsjett hvor det foreslås å legge ned Kåfjord og Kviby skole. Besparelsen skal brukes til å styrke innholdet i Alta-skolen med fire millioner kroner.

– Høyre tar ansvar for en trygg kommuneøkonomi, selv om det krever upopulære grep. En bærekraftig kommuneøkonomi er også den beste sikkerheten for å kunne videreføre tjenestetilbudene, påpeker Davidsen.

Samtidig peker Davidsen ut Venstre og SV, og tar vi ikke mye feil innlemmes også med uavhengige Arnt Ivar Pedersen, som økonomisk uansvarlig. Det er spesielt forslaget til skolestruktur som pekes ut som hovedårsaken til kommunens økonomiske problemer.

– Venstre ønsker i sitt forslag å kutte ytterligere 15-20 lærerstillinger i ungdomsskolen de neste fire årene, og for Høyre er det en retning vi ikke kan være med på. Lærerressursene må tvert om styrkes, noe vi alle har fått meget god dokumentasjon på, klargjør Davidsen.

Frir til Ap

Hun peker imidlertid Ap ut som den mest økonomisk ansvarlige på rød side.

– At det er parti i Alta som inngår avtaler som er økonomisk uforsvarlig, er en utfordring som ikke er ny i kommunen. Jeg håper Ap snur, det vil være både modig og ærlig å innrømme at den avtalen som er gjort mellom Ap, SV og V vil ta Alta-samfunnet flere skritt tilbake. Og jeg er helt sikker på at Høyres dør står åpen for å finne gode flertallsløsninger, heter det i frieriet til ordføreren.

I de siste dagene har sentrale Ap-politikere reist tvil om strukturvedtaket fra juni kan gjennomføres. I avtalen mellom Ap, SV, Venstre og uavhengige Arnt Ivar Pedersen har den nye tverrforbindelsen mellom Kaiskuru - Tverrelvdalen/Saga en sentral plassering for å sikre fleksibilitet slik at skoler og klasser kan fylles opp. Klassestørrelsen er satt til maksimalt 28 for ungdomstrinnene og 25 i barneskolen.

Sentrale Ap-politikere har imidlertid offentlig signalisert at de vurderer å stoppe veiutbyggingen på grunn av kommuneøkonomien. SV har gitt beskjed om at i så fall ryker samarbeidet.

Kald skulder

Leder i Alta Ap, Bernt Berg, er forundret over at Høyre bruker media for å invitere Ap til samarbeid.

– Vi har ikke hørt ett ord fra ordførerpartiet om samarbeid. Det er viktig at Alta kommune har et flertall som står sammen bak et budsjett. Det er eneste måte å få forutsigbarhet. Det er først og fremst et ansvar for ordførerpartiene. Ap har ingen planer om å være med på å legge ned skoler slik Høyre foreslår. Tvert om satser vi på å gi skolene trygghet og ro, og det gjør vi ved å satse på nærskolen sammen med SV, Venstre og Arnt Ivar Pedersen.

– Blir dere enige om flertallsbudsjett med SV, Venste og Arnt Ivar?

– Vi er enige om mye, men også uenige om noen saker. Nå starter vi arbeidet både internt og intensivierer det mot våre samarbeidspartnere. Målet er å få lagt et godt budsjett sammen, sier partileder Berg.

Les mer om dragkampen om budsjettet og skolestrukturen i fredagens papirutgave av Altaposten.