Ei 17 år gammel jente forteller åpenhjertig til Altaposten om hvordan hun opplevde å være barnevakt, etter å ha blitt kontaktet gjennom forumet «Barnevakt i Alta».

«Barnevakt i Alta» er ei Facebook-gruppa som er opprettet 3. oktober 2012 av en mor som den aktuelle kvelden skrev følgende på Facebook:

«Hei, alle sammen, prøver meg på å opprette en egen barnevaktside, for oss som trenger barnevakt iblant og for de som kan tenke seg å sitte barnevakt, håper dere kan tipse videre og invitere folk som vil sitte barnevakt og folk som trenger.»

– Mange tvilsomme folk

17-åringen Altaposten har vært i kontakt med var en av dem som fattet interesse for Facebook-sida.

– Jeg er sikker på at de som startet dette, og at de fleste som søker barnevakt, er ordentlige folk, men jeg har erfart at det er mange tvilsomme folk også på denne sida, sier jenta.

Hun utdyper:

– Hvis folk ringer meg og trenger barnevakt med èn gang og ikke spør meg om noen ting, da stiller jeg ikke opp. Da er de ikke ansvarlige, mener 17-åringen, som sier at for henne er det viktig at foreldre som trenger barnevakt i det minste setter seg ned og snakker med henne før de drar bort.

– Det aller beste er at de ringer meg noen dager i forveien og ber meg komme hjem og bli kjent med både dem og barna før jeg skal sitte barnevakt.

– Hender det at folk ringer samme dag eller kveld?

– Ja, det har hendt at folk har ringt meg en time før de trengte barnevakt.

– Hva skal de da?

– Som regel skal de på fest, sier jenta, som understreker at hun også har sittet barnevakt på dagtid, når foreldre er på jobb.

– Ikke holdbart

Avdelingsleder for helsesøstertjenesten i Alta kommune, Tone Dervo, er svært kritisk til fremgangsmåten enkelte foreldre benytter for å skaffe barnevakt via Facebook-sida.

– Når man skal ha barnevakt skal det være noen som ungene kjenner fra før. Hvis barna våkner mens foreldrene er borte og det står en vilt fremmed person i rommet, uten at de har noen kjente å henvende seg til, kan det være en veldig dårlig opplevelse for barnet. Alle unger skal være trygge i sitt eget hjem, og dette er ikke forenlig med trygghet og forutsigbarhet, sier helsesøsteren.

– Selv om det sitter to søte tenåringsjenter der?

– Det nytter ikke. Det må være noen barna kjenner fra før og som de føler seg trygge på.

– I beste mening

Hun påpeker at nettsiden sikkert er opprettet i beste mening. Og at som en kanal for å finne barnevakt, eller skaffe seg jobb som barnevakt, er den helt fin.

– Men den må brukes på rett måte. Og skal ungene ha en til å passe seg, må de få tilstrekkelig med tid på seg til å bli kjent med den som skal passe dem, mener helsesøsteren.

– Tror du lista legges lavere i helgene når foreldrene vil ut på byen?

– For noen vil den kanskje senkes, sier Dervo.

– Hvem sine behov?

En skrolling nedover Facebook-sida viser at mange legger ut meldinger om at de trenger barnevakt kvelden i forveien eller samme kveld.

«Noen som kan sitte barnevakt imårn kvell for mine 2 snille barn som sover? Vi bor i bosekopp».

«Noen som vill sitte barnevakt en 1-2 tima ikveld? i kaiskuru».

– Dette er ikke holdbart. Man rekker ikke å knytte en relasjon til noen på så kort tid, og jeg spør meg om hvem sine behov som skal dekkes, barnas eller de voksnes, kommenterer Dervo.

– Mange refererer til at ungene sover. Mener du at ungene bør vite hvem som er der mens de sover?

– Ja.

Aleneforeldre

Facebook-gruppa «Barnevakt i Alta» har 329 medlemmer. Så langt vi kan se, er det ikke bare folk uten nettverk i byen, men også mange som bor og har familie i Alta. Altaposten spurte 17-åringen om hvem som benytter henne som barnevakt.

– Det er mest aleneforeldre. Også kan det være en søster som får sin søster på besøk, som ikke bor i Alta. Så trenger de barnevakt til ungene fordi de skal ut på byen, sier jenta.

Gambler på soving

Altaposten har via Facebook vært i kontakt med kvinnen som opprettet sida, for å få en kommentar til hvordan siden brukes. Hun har på en imøtekommende måte svart at hun er på ferie og ikke kan svare nå. Altaposten har også vært i kontakt med en annen Alta-kvinne som er medlem av sida. Hun sier at hun ble lagt til av ei venninne for lenge siden, men at hun aldri har benyttet seg av barnevakter fra Facebook-sida.

Hun er kritisk til at enkelte tydeligvis gambler på at ungene sover seg gjennom en kveld med ukjent barnevakt.

– Ungene skal være trygge og ikke behøve å våkne opp til vilt fremmede mennesker. Det kan være en svært traumatisk opplevelse, mener kvinnen, som ikke aner om det er noen form for kvalitetsikring på nettsida.

Uærlige hensikter

Helsesøster Dervo mener foreldre bør være kritiske når de benytter seg av nettet til å finne barnevakt.

– Det kan være folk med uærlige hensikter, som får tilgang både til et fremmed hus og til fremmede barn. Det har man ingen garanti for, påminner hun.

17-åringen bekrefter at Facebook-sida kan misbrukes fra begge sider.

– Når jeg drar til folk jeg ikke har truffet før, har jeg alltid med meg ei venninne. Man vet aldri. Jeg har ikke opplevd det sjøl, men vet at det har kommet unge jenter hjem til folk som slett ikke trengte barnevakt.

– Som en enslig mann?

– Ja, som bare ville treffe unge jenter. Det har også hendt at barnevakter har opplevd at foreldrene kommer fulle hjem, og blir vitne til at mannen slår kona. Da tenker man på hvordan ungene i det hjemmet har det.

– Be om referanse

Rett etter at sida ble opprettet, la en kvinne inn følgende melding:

«Kanskje dem som ønske å sitte barnevakt, kan skrive litt om seg sjøl? Som alder, erfaringer, område dem kan sitte i, og lignende? Og gjerne referanser..  Bare et tips!»

– Dersom de ber om referansesjekk og ringer en som vedkommende har vært hos før, er det kjempeflott. Men dersom de heller ikke gjør det, er det svært betenkelig, mener helsesøster Tone Dervo.

–  Jeg har aldri blitt bedt om å oppgi referanser, sier 17-åringen, som har vært på gruppa siden hun var 15 år.

– Den gangen fikk jeg nesten ingen henvendelser, fordi de fleste ønsker litt eldre barnevakter.

Oppringt av politiet

I dag har jenta sluttet å ta oppdrag gjennom «Barnevakt i Alta». I sommer hadde hun en opplevelse som hun helst ville vært foruten.

– Jeg og ei venninne hadde sittet barnevakt i et hus hvor mannen først kom hjem klokka tre. Han var full og begynte å snakke om at han skulle stikke av med ungene. Litt etter kom kona og alt virket rolig. Klokka syv om morgenen ble jeg oppringt av politiet, som begynte å stille meg masse spørsmål. Hvem som var i huset da vi dro, hvor mange unger som var der og slike ting. Etter det bestemte jeg meg for å kun passe unger til folk jeg allerede kjenner. For familie og venner. Ikke via Facebook-sida.

Falske profiler

17-åringen minner om at man ikke har noen garanti for hvem som befinner seg bak en Facebook-profil.

– De kan høres så hyggelig ut som bare det, men i verste fall er det pedofile som har opprettet en falsk profil, sier hun.

Helsesøster Tone Dervo tror nettet fjerner en del filtre som ellers ville slått inn hos folk.

– Bruk gjerne nettet, men gjør det på en fornuftig måte. I dette tilfellet er det viktigst å ta barnas perspektiv, og ikke prioritere egne behov, påpeker hun.

LIKER IKKE TRENDEN: Helsesøsterleder i Alta kommune, Tone Dervo, er bekymret for foreldre som setter egne behov foran barnas trygghet. Foto: Hanne Larsen