I alle sakene har voksne menn vært tiltalt for samleie med jenter så unge som 13 år.

– Jeg tror ikke slikt er mer vanlig i Alta enn andre steder, men isolert sett har jeg vært mest i Alta denne høsten i forbindelse med slike saker. Jeg har vært aktor i to av sakene og det er tydelig at mange menn ikke bryr seg om alderen til jenta, sier Torstein Lindquister, statsadvokat ved Troms og Finnmark statsadvokatembeter.

– Ting må modnes

Disse sakene har vært behandlet i tingretten i høst:

I saken med vikarlæreren, ble ikke forholdet anmeldt før i 2013, men det mener Lindquister ikke er en formildende omstendighet.

– Vi må huske at vi har med barn å gjøre, noen så unge som 13 år. Ting må modnes før man tør å gå videre med det. Man kan føle skam eller man kan være redd for konsekvenser, sier Lindquister.

Ei heller at noen av jentene deltok frivillig i det som skjedde, er formildende.

– De er for unge til å bestemme over sin egen seksualitet, slår Lindquister fast.

Ny lovendringLine Hammari var bistandsadvokat i to av overgrepssakene.

– Å innse at det de har vært med på faktisk er galt, tar tid. Og de må ha noen i ryggen før de tør å anmelde det, sier Hammari.

Mange er godt voksne før de anmelder overgrep de har opplevd som barn.

– Det gjenspeiles i den nye lovendringen. Frem til 1. juli i år kunne saker om seksuelle overgrep være foreldet før den fornærmede klarte å anmelde forholdet. Den nye lovendringen betyr at voldtekt, seksuell omgang med barn under 14 år og seksuell omgang med barn under16 år ikke foreldes, forklarer Hammari.