– Dette er kollektiv avstraffelse av en hel næring og i strid med anerkjente rettsprinsipper, hevder lederen av Norske reindriftssamers landsforbund.

Ellinor Marita Jåma forsikrer overfor Altaposten at hun vil ta opp reintallssaken når hun møter Erna Solberg på hennes kontor 28. november.

– Jeg skal sørge for å få gitt henne så mye informasjon om denne saken som mulig, sier Jåmå.

TabbeNRL-lederen fra Trøndelag mener måten Staten har håndtert prosessen med å få redusert reintallet på er «tragisk».

– Den største tabben som ble gjort var at Landbruksdepartementet overkjørte reindriftsstyret helt i oppløpet av prosessen som var i gang før 2011, da vedtaket om forholdsmessig reduksjon ble bestemt. Inntil da hadde næringa i samarbeid med myndighetene jobbet hardt med å finne ut hvordan de skulle redusere reintallet, sier Jåma.

Lite smidigJohan Aslak Logje, leder i distrikt 36 Chokolat, bekrefter at reineierne før 2011 var i dialog med Staten for å finne ut hvilket reintall som var bærekraftig i de ulike distriktene.

– I vårt distrikt kom vi frem til et tall mellom 7000 og 8000 dyr. Dette ville ikke Staten akseptere, så de satte tallet til 6900. Hadde de vært litt mer smidig ville vi helt sikkert blitt enig om et tall midt i mellom, men det var de ikke, sier reineieren, som står bak Facebook-gruppa «Nei til tvangslakt av rein».

Konflikt og uroJåma mener myndighetene i sin iver etter å vise handlekraft gikk over hodet på reineierne.

– Da raste hele kabalen. Hadde de vært litt mer tålmodige er jeg sikker på at de i dialog med næringa hadde klart å komme frem til et bærekraftig tall. Nå har dette i stedet blitt en prinsippsak for myndighetene, og det eneste de har oppnådd er å skape konflikter, uro, usikkerhet og fortvilelse, sier hun.

– Fra å være i dialog, er Staten nå blitt vår fiende, slår reineier Logje fast.

Penger ut av vinduetNRL-lederen mener Staten nå må gjøre alt den kan for å redusere skadevirkningene av tvangsreduksjonene. Selv om mange allerede har slaktet, gjenstår siste rest: Distriktene med flest rein, som har frist til 31. mars 2015. Også innad i disse distriktene er det utøvere som har slaktet ned rein tidligere.

– Det som er viktig er at de som allerede har redusert, ikke må i gang med en forholdsmessig reduksjon i tillegg. Det er urimelig, mener Jåma, som særlig tenker på alle de unge utøverne som står i fare for å bli puffet ut av næringa mot sin vilje.

På gata?For å tvinge reineierne til slakting, har myndighetene innført tvangsmulkt hvis de ikke innfrir slaktekravene. Beløp som for noen kan komme opp i millionklassen.

– Dette har flere reineiere brakt inn for sivilombudsmannen, som bestrider lovligheten i et slikt vedtak. Jeg synes departementet tar veldig lett på reaksjonene fra sivilombudsmannen, sier Jåma som lover å ta dette opp med Solberg.

Selv om hun betegner prosessen som en «katastrofe», mener Jåma det er for sent å reverese den.

– Nå må Staten inn og ta ansvar i forhold til hva som skal skje med dem som blir skjøvet ut av næringa. Akkurat som i andre jobber der man nedbemanner, kan man ikke bare slenge folk på gata, påpeker NRL-lederen.

Hun mener det burde vært en form for avviklingsordning i forbindelse med reintallsreduksjonen.

– Selv om man mislyktes med avviklingsordningen som ble gjennomført på 90-tallet, kan det ikke bety at man bare lener seg tilbake og sier at «det gikk ikke, så det trenger vi ikke prøve på». Jeg savner det menneskelige perspektivet i prossesen, avslutter NRL-lederen..