Mandag skrev Altaposten om inkassotallene for Alta. Med 58 svartelistede per 1000 innbygger, ender Alta på 332. plass av landets 403 kommuner. I Kautokeino er situasjonen enda verre, med 78 svartelistede per 1000 innbygger. Kun 11 kommuner er verre enn Kautokeino når det gjelder innbyggernes inkassogjeld, viser tall VG har hentet inn.Skylder 25 mill.– Det er dessverre mange i Kautokeino som skylder penger, men det er vanskelig å peke på en bestemt grunn, sier Klemet Klemetsen, namsmann i kommunen.Til sammen skylder kommunens innbyggere nesten 25 millioner til inkassoselskapene og hver svartelistet har i gjennomsnitt 109.000 kroner i gjeld.– Det er altfor lettvint å få innvilget kreditt. Du trykker bare på en knapp, så har du pengene på konto dagen etter. Jeg skjønner godt at noen blir fristet av det, sier Klemetsen.

Kautokeino er blant de kommunene i landet med høyest arbeidsledighet og Klemetsen tror det kan være en del av forklaringen.– Mange havner i en vanskelig situasjon når de blir arbeidsledig og ikke lenger klarer å betjene lånene. Da tar de opp kredittlån for å holde hodet over vannet, men til slutt mister de helt oversikten, sier namsmannen.

Flest over 40Ifølge namsmannen i Alta er det flest unge gutter som er svartelistet i Alta kommune. I Kautokeino er det derimot de midt i livet som har flest inkassosaker. – Det er ikke så mange unge som har problemer, bekrefter Klemetsen.Tallene fra VG viser at nærmere 49 prosent av Kautokrinos svartelistede er mellom 41 og 55 år. – Men det er en fæl situajson å havne i, uansett alder, slår namsmannen fast.

Mange skammer seg over betalingsproblemene og stikker hodet i sanden.– Når man begynner å kaste eller gjemme regningene uten å åpne dem, har man begitt seg ut på en farlig vei. Det løser ingenting, sier Klemetsen, som oppfordrer folk til å søke hjelp så tidlig som mulig om de ser at de ikke klarer å betjene lånene.– Rentene på kredittlånene er spinnville, rett og slett. Min oppfordring er derfor å ta kontakt med kreditorene for å prøve å få til en ordning, med for eksempel lavere rente eller en betalingsplan. De er som regel veldig behjelpelige, sier namsmannen.