Høyres fiskeriminister har ingen planer om å høre på verken partifelle og Alta-ordfører Laila Davidsen eller varaordfører Ronny Berg når de bønnfaller regjeringen om å sørge for en føre-var-politikk og si nei til en betydelig økning av antall oppdrettslaks i Altafjorden.

– Vi må ha en faglig og kunnskapsbasert tilnærming til spørsmålet om økt biomasse, lokaliteter og konsesjoner. Det er ikke spørsmål som bør avgjøres av lokalpolitikere. Her er jeg innstilt på å la fagmyndighetene avgjøre, sa Aspaker til Altaposten tirsdag, før hun selv gikk på talerstolen og snakket varmt om en utvikling der Finnmark og Nord-Norge hadde en særstilling for utvikling av både tradisjonelle fiskerier og havbruk.

Grønne konsesjoner

Første dag av fiskeri- og havbrukskonferansen i Alta, i regi av fylkeskommunen og Vest-Finnmark regionråd, handlet mye om retningen landets øverste politiske fiskerimyndigheter vil ta sjømatnæringen. I Alta har både politikere og lokalsamfunn vært spesielt opptatt av å kunne sikre utvikling av havbruksnæringen, men samtidig ikke gamble med den unike altalaksens framtid. Ved at Altafjorden har status som «nasjonal laksefjord», samt at både lokale og sentrale myndigheter har et spesielt ansvar for å ta vare på en unik villaksstamme, har politikerne i Alta bedt om at føre-var-prinsippet brukes. I praksis har de sagt nei til økt biomasse gjennom grønne konsesjoner.

– Vi kan ikke gamble med altalaksens framtid. Den er samtidig en svært viktig merkevare for Alta, har varaordfører Ronny Berg tidligere gjort det klart overfor Altaposten. Ordfører Laila Davidsen har uttrykt seg i samme stil.

Grønn arv

Med et samstemt politisk miljø i Alta i ryggen har duoen gjort det klart at de ønsker å legge til rette for oppdrettsnæringen, som er blitt stadig viktigere for Alta, men har også advart mot økt biomasse før en har fått orden på problemer som rømming og lakselus.

– Grønne konsesjoner er noe denne regjeringen har arvet fra de rødgrønne, påpekte Aspaker overfor Altaposten og viste til at hun har lagt ut to bestillinger som skal kunne føre til en tryggere vei videre for oppdrettsnæringen. Den ene bestillingen, som skal ut på høring, er om lukkede anlegg er framtiden.