– Finnmark har størst nedgang i arbeidsledigheten sammenlignet med alle fylker i landet. Det skyldes i det vesentlige stor aktivitet i fiske og fiskeindustrien og sysselsetting knyttet til oppdrettsnæringen. Så langt har i tillegg de bemanningsmessige tilpasninger som skjer innen olje og gassrelatert virksomhet hatt liten virkning på ledighetsstatistikken, skriver NAV Finnmark i en pressemelding.

I Finnmark er 1.216 personer tilmeldt NAV som helt ledig ved utgangen av oktober måned, noe som utgjør 3,1 prosent av arbeidsstyrken. Det er en reduksjon på hele 185 personer i forhold til tilsvarende måned året før. Av denne reduksjonen kan 116 helt ledige relateres til fiskerirelatert virksomhet og oppdrett.Sesongjusterte tall, hvor det er justert for sesongmessige variasjoner, viser samme tendensen hvor det er en nedgang på 201 personer siste året.

I Alta er det 249 arbeidsledige ved utgangen av oktober, nøyaktig like mange som på samme tid i fjor.

Nedgangen i ledigheten er innenfor stort sett alle aldersgrupper, men spesielt stor for de mellom 20 og 29 år for begge kjønn. For noen i målgruppen 20-29 år kan også nedgangen forklares med større tilbøyelighet til å velge videre utdanning i en erkjennelse av at vi har et arbeidsmarked som i større grad etterspør formell kompetanse.

– Vi registrerer en liten økning i antallet tilmeldte stillinger, men fortsatt slik at det er formalisert kompetanse som blir etterspurt, heter det i pressemeldingen.

Selv om vi i en periode som nå har en stor nedgang i arbeidsledigheten, er det en stor usikkerhet knyttet til framtiden og sysselsettingen i Finnmark. Vi har utfordringer knyttet til lønnsomhet i gruvedriften, en fiskeindustri og olje gassrelatert næring med omstillinger og tilpasninger, en varehandel hvor netthandel utgjør et stadig større innslag av etterspørselen. For sistnevnte er Finnmark det fylket i landet hvor netthandel har størst omfang.