I dag er grunnskolen i Alta nær bunnen på kommunebarometeret, på en 346. plass.

– Kanskje er det et hårete mål, men vi skal gjøre vårt til at Alta-skolen skal få et kvalitetsløft som bringer den opp blant landets 50 beste på kommunebarometeret innen 2018. Når Ap, SV, Venstre og uavhengig, som har flertall i hovedutvalget, stemte mot målet om å bli topp 50, er det en fallitterklæring på vegne av grunnskolen, hevder Bengt Rune Strifeldt som både er medlem av hovedutvalget for oppvekst og leder i Alta Frp.

– Vis at det er alvorTommy Berg har ingen dårlig samvittighet for å ha stemt ned ambisjonsvedtaket til Frp, Høyre og Kystpartiet.

– Når Alta er nesten på bunnen, og de som styrer kommunen ikke vil gi lærerne redskapene som skal til for å få det til å skinne av Alta-skolen, vil en slik ambisjon bli oppfattet som provokasjon både av lærere, elever og foreldre, hevder Berg i SV.

Han viser til at SV er beredt til å fremme forslag om å øke eiendomsskatten til maksimalsatsen for verker og bruk for å hente inn 10 millioner kroner årlig. Det er penger SV i hovedsak vil prioritere til et kvalitesløft i skolen.

– Vi blir ikke populær av å foreslå økt eiendomsskatt, men skal vi få til et kvalitetsløft i skolen må vi øke ressursene. Da kan vi ikke fortsette med klasser på mellom 30 og 40 elever. Lærerne må få tid til hver enkelt elev, er budskapet til SV-lederen.

Blir budsjettvinner?I Frp er Bengt Rune Strifeldt beredt til å kjempe for å få gjort skoleambisjonene til partiets politikk.

– Skolen må bli budsjettvinner i 2015. Det blir tøft å få det til på et budsjett hvor rådmannens anbefaling er kutt på 40 millioner kroner, men Frp skal finne mer penger til skolen og samtidig skal vi bruke pengene vi allerede har smartere.

– Hvordan?

– Bossekop skole har vist vei og har skapt et betydelig kvalitetsløft uten å ha blitt tilført særlig mye mer ressurser. Vi må lære av Bossekop, men vil også komme et stykke på vei med de tiltakene som hovedutvalget allerede har vedtatt gjennom prosjektet «mestring i Alta-skolen». Likevel kommer vi ikke unna å tilføre skolen flere ressurser, og det skal vi klare uten å øke eiendomsskatten.

Ny strukturdebattProblemene for skolen, ifølge Strifeldt, er at Ap, SV, Venstre og uavhengig har vedtatt en skolestruktur som forbruker en for stor andel av totale ressurser på bygg i stedet for innhold.

– Vedtaket om å kutte ned til énparallell i sentral-Alta vil knuse fagmiljøet ved blant annet Bossekop skole, som har blitt et eksempel på hvordan en kan skaffe gode resultater. Jeg tror ikke debatten om skolestruktur er avsluttet, og ingen må bli overrasket om Frp også i budsjettsammenheng vil se etter helhetlige løsninger, sier han.