Det er ett av de konkrete resultatene av torsdagens paneldebatt på Alta bibliotek. Cermaq, ALI og fjordfiskerne vil nå trekke i samme retning for å forbedre rømningstallene.

Skal hjelpe hverandreRegiondirektør Gunnar Gudmundsson i Cermaq var klar på at det nå er tid for å hjelpe hverandre på tvers av interessegruppene.

– Vi kan styrke beredskapsplanene og arbeide sammen for å redusere og minske skaden når den først er skjedd, forklarte Gudmundsson, som på sett og vis var stemmen for Altas tre aktører i havbruket.

Det mest konkrete og håndfaste resultatet av den nye dialogen blir en ny beredskapsgruppe som skal gjøre det enklere å ta grep hvis oppdrettslaks rømmer. En viktig brikke i denne gruppen skal være fjordfiskerne. Trond Einar Karlsen fra Storekorsnes Fiskarlag forklarer at de har stor kompetanse på gjenfangst, men at det må legges til rette for at de skal kunne bruke den.

– Det finnes redskaper som kan brukes på gjenfangst, men disse er ikke lov å bruke for oss, sa han underveis debatten.

Han etterlyser beredskapstiltak, på samme måte som petroleumsnæringen har oljeverndepot.

– Det bør være mobile utstyrsdepoter for redskaper til gjenfangst, samtidig som det bør betales for jobben fiskerne gjør, skissserte han videre.

Starten på dialogOppdrettsnæringens betydning og utfordringer ble debattert for en lydfør forsamling. ALI-leder Tor-Erland Nilsen var en av ytterpunktene i debatten, og mener dette er begynnelsen på en bedre dialog med oppdrettsnæringen.

– Tidligere har ALI hatt møter med oppdrettsnæringen som ikke har vært veldig givende, sa Nilsen, som mener debatten på biblioteket torsdag er en god start.

– Oppdrettsnæringen ønsker å komme i møte med oss og fjordfiskerne, og ta oss på alvor, for å se hva vi klarer å få til sammen. Det synes jeg er et bra utgangspunkt, meddeler Nilsen, som har hatt det usedvanlig hektisk etter at han startet som daglig leder 1. september.

Setter hodene sammen

Nilsen brukte et tidligere eksempel med Statkraft som er regulant i Altaelvam, og som ALI omsider fikk et godt forhold til etter at dialogen ble opprettet.

– Jeg håper at jeg om fem år kan jeg sitte på et møte som det her og si at vi har et kjempeforhold til oppdrettsnæringen også. I Alta kan man ha en frisk lakseelv, en regulant og en oppdrettsnæring. Alt er mulig, fortalte Nilsen mot slutten av debatten.

Høyres stortingsrepresentant for Finnmark, Frank Bakke-Jensen, forteller at man i debatten fikk løftet frem kunnskapen man har i Alta i de forskjellige miljøene, og at dialogen var det mest verdifulle de kom frem til.

– Det er ofte sånn at når partene får møtes og tid til å sitte sammen og drøfte, blir man ofte enig om veien fremover, sier Bakke Jensen.