Det medisinske prinsipp bør ligge til grunn for vurderinger av strafferettslig tilregnelighet, men sakkyndige bør ikke uttale seg om noen er psykotisk i lovens forstand eller ikke. Det foreslo Tilregnelighetsutvalget tidligere denne uka.

– Danskene sjokkerte

Utvalget mener det er domstolen som skal ta beslutningen om en lovbryter er strafferettslig tilregnelig eller ikke. Tilregnelighetsutvalget anbefaler en regel basert på det såkalte medisinske prinsipp, men i en noe modifisert form.

Mange politikerne ønsket at det medisinske prinsipp fjernes, slik at personer som har en psykotisk diagnose, ikke lengre skal slippe straff i de tilfellene hvor de er klar over at det de gjør er galt. Det har kommet kritikk fra Høyre, Frp og KrF.

Frps Jan Arvid Ellingsen er blant dem som er kritisk.

– Dersom dette blir stående, vil Norge fortsatt være et av få land i verden som bruker det medisinske prinsipp i rettspsykiatrien. Danske rettspsykiatere har eksempelvis tidligere uttalt at de er sjokkert over det norske systemet. Utvalget legger opp til å videreføre et system som ikke fungerer, sa Ellingsen til Dagbladet tidligere denne uka.

Mange hadde ventet en tydeligere anbefaling fra utvalget om at det må være en klar årsakssammenheng mellom psykosen og den kriminelle handlingen for at man skal kunne bedømmes som utilregnelig.

Berg: – Håper Stortinget gjør om

Partikollega Ronny Berg (Frp) har tidligere vært svært frustrert over 26-åringen som har herjet i Alta. Politiet må slippe mannen fri hver gang han pågripes.

Berg tok kontakt med Justisdepartementet i anledning saken tidligere i år. Han hadde håpet på en helt annen konklusjon fra Tilregnelighetsutvalget.

– Jeg mener man må få anledning til å fengsle og få vekk slike fra gata, i så måte håper jeg Stortinget ikke følger anbefalingen fra utvalget, sier Berg.

Han understreker at det ikke kan være slik at enkelte kan få gjøre som de ønsker i et samfunn.

– Vi ser jo at politiet er maktesløse, og det må vi gjøre noe med. Dette må Stortinget, mener Berg.