Torsdag inviterte den tidligere helseministeren seg selv på omvisning og befaring på Alta helsesenter for å forsikre seg om at utbyggingen av helsetilbudet i Alta, som han selv mener å ha lagt til rette for, kommer i det omfang og innen den tidsplanen som har blitt skissert.

– Min erfaring fra tiden som helseminister er at sykehusbegrepet er i endring, og hva som er sykehus ikke så enkelt lar seg definere. Derfor er det uinteressant om det Alta nå får i realiteten er sykehus eller ikke. Det viktigste er at Alta-regionen får et helsetilbud som er i tråd med befokningsstørrelse og behovene til innbyggerne, klargjorde Gahr Støre da han fikk en oppdatering på den kommende utbyggingen av kommunens utreder Kenneth Johansen og prosjektleder Aina Olsen i Helse Nord.

50 sykehussenger

Når utbyggingen står ferdig i 2017 vil Alta ha rundt 50 sykehussenger fordelt på 20 senger til psykiatri/rus, 20 intermediære sengeplasser og fødestua. Det er sengeposter som er definert innenfor spesialisthelsetjenesten og som Finnmarkssykehuset finansierer.  Ap-leder Gahr Støre venter på valget i 2017 der han håper å overta etter Erna Solberg. Han ga klart uttrykk for at løftet han ga i valgkampen for to år siden om et moderne billeddiagnosesenter med både MR og CT, ville være innfridd når han eventuelt kommer tilbake til Alta som statsminister.

– Som helseminister la jeg til rette, og Helse Nord tok signalene videre. Løftet ga jeg som helseminister, og kan ikke som forhenværende helseminister sørge for at det blir oppfylt med både CT og MR. Det er den nye helseministerens ansvar å påse at tilbudet blir realisert slik det har vært forutsatt, påpeker Ap-lederen som trakk fram antall senger for spesialisthelsetjenesten som gledelig og overraskende.

Prosjektansvarlig for utbyggingen, Aina Olsen i Helse Nord, informerte at MR er besluttet lagt til Alta og at det bygningsmessig legges til rette for CT. En utredning som påstartes i 2015 vil avgjøre om også CT blir utplassert i denne omgang.

Fødeavdeling

Med seg på omvisningen hadde Gahr Støre både leder i Alta Ap Bernt Berg og Monica Nielsen, som etter alle solemerker blir partiets ordførerkandidat ved valget neste høst. Nielsen er klar på at kampen for fødeavdeling ikke er over med utbyggingen som nå er i startfasen.

– Det legges opp til at flere skal kunne føde i Alta, men vi er ikke fornøyd før alle, også førstegangsfødende slipper å reise til Hammerfest for å føde. Vi mener det er naturlig at Alta med klart flest fødsler i Finnmark og en befolkning på 20.000 må ha fødeavdeling. Det er målet til Alta Ap, klargjorde Nielsen som også viste til at fødeavdeling hadde topprioritet i kvinnenettverket som hun leder.

– Jeg har stor tiltro til måten ledelsen i Alta Ap arbeider for å sikre et topp helsetilbud til befolkningen, og med den veksten og befolkningsstørrelsen vi ser i Alta er det naturlig at man lokalt jobber for fødeavdeling. Samtidig er det Helse Nord som har ansvaret for å organisere fødetilbudet slik at det blir best for hele Finnmark, påpekte Gahr Støre.