Tidligere Loppa-ordfører Arne Dag Isaksen (Ap) skapte onsdag debatt med sin kronikk om at nordmenn er i ferd med å bli annenrangs borgere.

– Må tørre å ta debatten

Stortingsrepresentant og partikollega Kåre Simensen rettet torsdag kritikk mot Isaksens budskap.

– Det er helt greit at Kåre reagerer. Min tanke ved å skrive kronikken, var at jeg mener vi er i ferd med å miste likhetsbehandlingen. Når man leser at enslige norske mødre taper forsørgertillegg, er det trasig, mener Isaksen.

Han sier debatten om snillisme ikke er noe nytt - heller ikke innen Ap.

– Rune Gerhardsen har tatt opp denne snillismen flere ganger i partiet, og har fått kritikk for det. Disse ekstremistene står på barrikadene i land vi ikke vil forbindes med, med NAV-støtte i lomma. Dette er en debatt vi må tørre å ta, sier Isaksen.

Han frykter på sikt rasering av velferdssamfunnet, dersom dagens utvikling fortsetter.

– Hva med de som er 30-40 år i dag, når de skal ha pensjon? Hvordan ser samfunnet ut da? Hva skjedde med «yte etter evne», som har vært et begrep fra folketrygden ble innført i 1967, spør den tidligere Ap-ordføreren.

– Lei av å fø på Krekar

I kronikken skriver Isaksen at «nye landsmenn har satser opp mot det dobbelte av egne innbyggere».

– Hva sikter du til her?

– Det er satsene for engangsstønad til en enslig mor kontra en innvandrer i Alta kommune, sier Isaksen.

Isaksen skriver også at «de som ikke kan innrette seg etter våre normer, bør få reise tilbake dit de kommer ifra, uten noen form for offentlige utgifter med advokater».

– Mener du at innvandrerne ikke skal ha noe sikkerhetsnett?

– Jeg vil ikke at folk skal gjøres rettsløse, men når man ser på Mullah Krekar og folk som ikke har aksept for vår kultur og spillereglene, så mener jeg det ikke er riktig å drive å fø på dem, sier Isaksen.

– Denne debatten handler om yringsfrihet, og at vi tør å snakke om problemet. Dette er en viktig debatt vi må ta for fremtiden. Vi ser jo allerede hvordan det har gått for eksempel i Groruddalen, sier den tidligere Ap-ordføreren.