Tidligere Loppa-ordfører Arne Dag Isaksens kronikk om at nordmenn er i ferd med å bli annenrangs borgere, har skapt reaksjoner.

Isaksen skriver blant annet at «nye landsmenn har satser opp mot det dobbelte av egne innbyggere» og at «de som ikke kan innrette seg etter våre normer «bør får reise tilbake dit de kommer fra, uten noen form for offentlige utgifter med advokat osv.»

– Vi og dem

Simensens partikollega Kåre Simensen mener den tidligere Ap-ordføreren skaper et skille med sin kronikk.

– Hans kronikk utfordrer de tre viktigste ordene i vår Arbeiderpartiets ideologi- nemlig «frihet , likhet og solidaritet». Og denne gang spesielt ordet solidaritet. Arne Dag og hans synspunkter skaper et todelt samfunn - vi og dem. Der «vi» alltid har rett og«dem» alltid er årsaken til uretten. Og når man i tillegg hevder at «nordmenn blir annenrangs borgere i eget land», ja da er ikke veien lang til rasisme og radikalisme - og spørsmålet vi må stille er om det er vi selv som bidrar til slike holdninger. Mange av de holdningene som er blitt en del av denne debatten er eksempler på nettopp dette, sier Simensen.

– Så må jeg legge til at jeg ilikhet med Isaksen på det sterkeste tar avstand fra de ekstreme holdningene enkelte ytterliggående representanter for en del islamske miljø representerer, legger stortingsrepresentanten til.

Han mener imidlertid grensen for hva man skal tåle av ytringer, må ligge høyt.

– At vi er blitt et mer globalt og mangfoldig gjør i stand til å kunne imøtegå holdninger og synspunkter som utfordrer ytringsfriheten og vår evne til å tolerere synspunkter som provosere oss. Noen ganger gjør ytringsfriheten vondt, enten de fremsettes av ekstreme islamister eller av oss selv. Vi må og skal skal akseptere dette så lenge ytringer er innenfor lovverket. Vi kan si mye, men vi kan ikke si alt vi måtte mene. Nøkkelen er at vi må akseptere at vi er forskjellige. Ulikheter skaper aldri ufred om vi aksepterer dem, sier Simensen.

Han understreker at Norge har en streng asylpolitikk.

– Noen hevder den er for streng . De som ikke har rett til opphold i Norge blir sendt ut. Det er viktig fordi vi ikke skal være et land der man kommer for å søke lykken og begå kjeltringstreker. Det er det stor enighet om. Men de som har behov for hjelp, skal få det og de skal og må behandles med respekt. Og ikke med mistanker om å snylte og utnytte velferdsstaten, slik jeg oppfatter Isaksen her legger opp til.

– Skulle bare mangle

Stortingsrepresentanten fastholder at det alltid er noen som utnytter velferdsgoder, men at dette like gjerne kan være nordmenn som utlendinger.

– Nå har vi nettopp feiret 70-årsjubileum for evakueringen av Finnmark. Hva opplevde våre foreldre og besteforeldre da vi flyktet fra gård og grunn? Jo, de fikk hjelp. Det skulle bare mangle at rike Norge viser solidaritet med de som i dag flykter fra gård og grunn fra for eksempel Syria, mener Simensen.

– De som er reelle flyktninger i nød og trenger hjelp, de oppfatter jeg at folk er stolte av å hjelpe. Det beste er å gi hjelp der folk er og bor, men det går ikke alltid. Se på bildene fra Syria, der går det ikke an å vokse opp for barn, legger han til.

Han mener mange nordmenn ikke støtter linja til Isaksen og hans meningsfeller.

– Vi er mange som tar avstand fra egoisme. Å hjelpe folk i nød, det skal rike Norge gjøre. Denne kronikken skjærer folk over en kam, og det blir samme debatt man ser i forhold til det samiske folk. Det blir «vi» og «dem». Det er de andre som blir de farlige. Jeg vil oppfordre til at man ser seg selv i speilet og stille det samme spørsmålet som man slenger ut, sier Simensen, som registrerer at man støtter utspillet fra Isaksen i sosiale medier.

– Det er nok mange som har slike holdninger, og når man føler at man gir på bekostning av meg og mitt, så får vi en slik debatt. Det er min plikt å si ifra, vi må utfordre slike holdninger, som svært mange har, sier Simensen.