Rettssaken mot mannen som er tiltalt for seksuell omgang med sin tidligere elev, som da var 13 år, avsluttes i dag.

– Her er det snakk om grov utnyttelse av en 13 år gammel jente, sa aktor Torstein Lindquister, statsadvokat ved Troms og Finnmark statsadvokatembeter, som la ned påstand om fire år og to måneders fengsel for den i dag 26 år gamle mannen.

– Det er ingen formidlene omstendigheter. Heller tvert imot. Det foreligger ingen tilståelse og han er betydelig eldre henne. Fravær av tvang er heller ikke formidlende. Det eneste formidlende var at han brukte kondom da samleiene ble gjennomført, sa aktor.

Detaljrik forklaring

I sin prosedyre var aktors klare mening at tiltaltes forklaring ikke kunne legges vekt på.

– Etter mitt skjønn har fornærmede forklart seg nøkternt og detaljert, som ikke er tatt i selvmotsigelser, sa aktor Torstein Lindquister, statsadvokat ved Troms og Finnmark statsadvokatembeter.

Lindquister mener den nå 16 år gamle jenta ikke kan ha diktet opp forholdene.

– Forklaringen er altfor detaljrik. Fornærmede husker konkrete datoer, hvilke klær de skal ha hatt på seg, hvilken bil tiltalte kjørte og bilens registreringsnummer. Forklaringen fremstår som selvopplevd og troverdig. Skulle er 13-åing ha fantasi og ryggrad til å dikte opp noe slikt? spurte aktor.

Anmeldt to år etter

Lindquister sa tiltaltes forklaring virket like troverdig.

– Han ønsket kun sex og hadde ingen følelser for fornærmede. Klarere utnyttelse kan man knapt se, sa aktor.

Lindquister viste til at forholdet ble anmeldt to år etter at det første samleiet skal ha funnet sted og seks måneder etter at de to skal ha hatt seksuell omgang fjerde og siste gang.

– Men kan spørre seg hvorfor det ikke ble anmeldt før. Da må vi huske at vi har med et barn å gjøre, ei jente på 13 år. Ting må modnes før man tør å gå videre med det. Man kan føle skam, at det er ekkelt og pinlig, eler man er redd for konsekvenser. Man må bli voksen nok i tankene for å innse at dette er galt, sa Lindquister.

-Overlegent maktforhold

Mannen, som altså er 10 år eldre enn jenta, er tiltalt for seksuell omgang med barn under 14 år og for seksuell omgang med barn under 16 år. Mannen er også tiltalt for brudd på Straffelovens paragraf 193 første ledd, for å ha «skaffet seg eller en annen seksuell omgang med misbruk av sin stilling, tillitsforhold eller avhengighetsforhold».

– Her er de to siste mest treffende, ettersom fornærmede ikke lenger var tiltaltes elev da det første samleiet skal ha funnet sted. Han ga henne smiger og kompliment. Han flørtet med henne og særbehandlet henne. Han visste hvor gammel hun var og maktforholdet var overlegent, slo aktor fast.