Rådmann Marion Høgmo har sett på hvordan Loppa kommune kan øke inntektene, og har blant annet oppdaget at kommunen har subsidiert kommunale tjenester i lengre tid.

Mens andre kommuner driver med selvkost på tjenester som vann og avløp, har Loppa gått flere hundretusen kroner i minus hvert år.

– Underdekningen skyldes store reparasjoner på vann- og avløpssystemene, forklarer økonomisjef Camilla Hansen.

350.000 kr ekstra

Formannskapet i Loppa kommune har derfor vedtatt å øke avgiftene fra og med neste år. Saken skal endelig behandles i kommunestyremøtet på fredag.

Kommunen hadde 1.750.000 kroner i inntekter på vann i år. Denne posten øker til 2.100.000 kr i 2016. Det betyr at vannavgiften øker med ti prosent hvert år i økonomiplanperioden 2015-2016.

Full dekningsgrad

Avløpsavgiften skal øke med hele 18 prosent og gå fra 75 til 99 prosent dekningsgrad.

Avløpsinntektene vil dermed gå fra nesten 1,5 millioner kr i år, til to millioner i 2016.

Vann- og avløpsavgiften regnes ut fra bruksarealet på boligen. I 2014 koster vannavgiften 27 kr pr kvm, mens kloakken koster 28 pr kvm.

Feiing også dyrere

Men selv om enkelte av de kommunale avgiftene blir dyrere, ser det ikke ut til at barnehager, SFO, trygghetsalarmer eller matombringning til hjemmeboende blir dyrere. Feieavgiften skal derimot settes opp med 15 prosent og slamavgiften økes med seks prosent hvert år de neste to årene.

Byggesaks- og oppmålingsgebyr og utleie av driftspersonell økes med fem prosent.