Sædis AS i Gamvik er en bedrift som driver med kjøp og salg av fisk og fiskeprodukter. Selskapet er eid og drevet av de driftige islendingene Albert Már Eggertsson og Haraldur Árni Haraldsson.

Islendingene var ikke selv til stede under kåringen, men Kurt Johnsen i Noodt & Reiding, konsulent for Sædis AS, tok i mot prisen. Johnsen mener det er mange grunner til islendingenes suksess.– For det første skyldes det hardt arbeid og de har måttet bevise at de ikke er døgnfluer i Gamvik. Det andre er filosofien rundt krav til kvalitet og leveringspålitilighet. Det tredje er forretningsmodellen til Sædis. De eier fartøyene og de eier landanlegget. I tillegg har de et nært samarbeid med salgsavdelingen, sa Johnsen til Dagens Næringslivs Amund Djuve på scenen.

Fall i gasellerEn gasellebedrift må minst ha doblet omsetningen i løpet av siste fire år. Samtidig kan den ikke ha hatt negativ vekst i noe enkelt år, og det akkumulerte driftsresultatet i perioden må ha vært positivt.

Antall gaseller i Finnmark falt fra 52 i 2013 til 45 i i år. Men fortsatt er det bare Sør-Trøndelag, Rogaland og Oslo som har flere gaseller pr innbygger enn Finnmark. Her i fylket står Hammerfest fram som gründerbyen med 12 gaseller, mot Altas 14. Det gir Hammerfest 11,7 gaseller pr 10.000 innbyggere, mot 7,1 for Alta.

– I år har Finnmark det største prosentvise fallet i Norge, men det er fra et ekstremt høyt nivå, og Finnmark er fortsatt høyere enn landssnittet, kunne sjefredaktør Amund Djuve fortelle under dagens gasellekonferanse.

Han mente en forklaring på fallet i Alta kan være at byggevirksomheten i byen har vært lav de siste årene.

– Finnmark er fortsatt et fylke med mye nyskaping og gründerbedrifter som gjør det bra, selv om det ikke er så fantastisk bra som i fjor, fastslo Djuve.

Sier aldri neiSvogerne Karl Gustav og Svein Fredrik fant en nisje for sju år siden. Nå er betongstøperne blitt gaseller – og vil ikke vokse mer.– Vi omsetter for 32-33 millioner i år. I neste uke skal vi til Narvik, Friarfjord og Kirkenes. Og i helgene er det regning på nye anbud. Det begynner å bli litt mye, så nå skal vi heller redusere drifta litt, sier Svein Fredrik  Hågensen (40), som sammen med svogeren Karl Gustav Olsen (45) driver KSK Bygg AS, et firma som har spesialisert seg på støping av gulv.

Reisen siden de første 2,5 millionene i omsetning i 2007 til over 30 millioner i år, har vært eventyrlig. De har tjent penger hvert eneste år, noe som er uvanlig for en nystartet bedrift.

– Vår fordel er at vi er en nisjebedrift, samt at vi ikke sier nei til noe. Vi tar alt. Det er slitsomt, men det gjør at vi er en aktør som entreprenørene kan regne med, sier Olsen.

I dag deltok svogerne på gasellekonferansen på Rica, der de fikk vite at de er nr 9 på Dagens Næringslivs gaselleliste for Finnmark for 2014. Høy vekst og gode resultater ligger til grunn for plasseringen. Ved samme bord satt entreprenør Bengt Slettli. Hans 2tal AS bruker mer enn gjerne KSK Bygg når gulv skal støpes.

– De kan det de holder på med, de leverer god kvalitet og stiller alltid opp, sier Slettli.

– Vi hadde lyst til å starte noe eget i 2007, og har vært heldig med god oppdragsmengde hele tiden, unntatt i 2009. Det har gått bra, konstaterer Hågensen.

Utenfor Scandic peker han på alle byggene rundt. KSK har støpt gulv i dem alle; Amfi, Nordlysbadet og Nordlyskatedralen.

– Entreprenørene er flinke til å bruke oss, konkluderer han.