Selv om Helse Nord mente Finnmarkskollektivet ikke hadde den nødvendige faglighet for å drive rusbehandlingstilbud viser det seg nå at de viktige fagstillingene allerede er på plass. Neste helg blir det dugnad ved Finnmarkskollektivet og søkere til ny jobb ved kollektivet blir ønsket velkommen for å se hvordan det er ved rusklinikken.

Mange arbeidsplasser

– Vi søker nå etter ansatte som skal være såkalte «medlevere», altså fagpersoner som skal bo og arbeide på kollektivet. Totalt skal vi ansette 18 stykker. Noen av dem som arbeidet her tidligere vil få tilbud om jobb, men de må søke på lik linje med andre, sier Trude Rød som skal lede oppstarten av kollektivet.

Rød sier at kollektivet ønsker mange søkere, blant annet fordi kollektivet også gjerne vil bygge opp en vikarbank for virksomheten.

– Vi ønsker å få folk på plass så raskt som mulig, for å kunne åpne tilbudet vårt første januar, sier Trude Rød.

Behandling med ny metode

Optimismen er stor nå når kollektivet etter mange runder fikk kontrakt med Helse Nord for å drive rusbehandling i Langfjordbotn.

Rød sier det hefter en del usikkerhetsmomenter og enkelte utfordringer til oppstarten, men hun mener de som skal jobbe ved kollektivet kommer til å brette opp ermene og sørge for et best mulig samarbeid med Helse Nord. Alle tidligere forhold tatt i betraktning.

– Vi er veldig glade for at vi fikk anbudet. Nå skal vi behandle etter en helt ny metode. Skulle det være noen av søkerne som ønsker å lære litt om hvordan kollektivet ser ut og hvor vi holder til, så har vi dugnad i Langfjordbotn helga 31. oktober til 2. november. Fredag, lørdag og søndag starter vi klokka ti, og jeg kan love alle som kommer innom både kaffe, kaker og gryterett, sier Rød.

Fyller opp med fagfolk

– De «medleverne» som skal arbeide ved kollektivet, hvilke yrker og utdanninger ønsker dere at de skal ha?

– Vi skal ha kokk med fagbrev og så er vi på jakt etter sykepleiere, barnevernpedagoger, sosionomer, vernepleiere og fagarbeidere. Vi er på jakt etter folk som fortrinnsvis har erfaring med arbeid med rusavhengige og helst med faglig spesialisering enten innen rus, psykiatri, familieterapi, idrett eller andre relevante fagområder, sier Rød.

Hun understreker at de vil legge vekt på personlig egnethet for en slik jobb samt kompetanse i motiverende intervju og kognitive behandlingsmetoder.

I annonsen etter folk slår kollektivet fast at de skal utvikle et nytt tilbud etter de gjeldende faglige retningslinjer. At kollektivet ligger i naturskjønne omgivelser cirka 75 kilometer fra Alta og at en viktig del av tilbudet til pasientene er et individuelt tilrettelagt terapeutisk tilbud hører også med. Behandlingstilbudet er i nært samarbeid mellom miljøansatte og lege og psykologspesialister.

Færre plasser

Når Finnmarkskollektivet nå starter opp igjen etter å ha vært holdt på pinebenken gjennom en nær sagt utmattende prosess fra Helse Nord, har de fått fem langtidsplasser og fem korttidsplasser.

At kollektivets eiere, stiftelsen Finnmarkskollektivet, var nær ved å gi opp er heller ingen hemmelighet. Med en bygningsmasse taksert til mellom 12 og 15 millioner kroner som ble lagt ut for salg da kollektivet mistet kontrakten og skulle legges ned, hadde styret få muligheter igjen.

Styreleder Svein Iversen har ved en rekke anledninger signalisert at uten ny kontrakt, ville det være endelig slutt. Slik ble det altså ikke.