Oljeselskapet Lundin Norway annonserte i forrige uke et storfunn i Barentshavet gjennom prospektet «Alta». Alta-funnet kan i beste fall vise seg å være på over 400 millioner fat oljeekvivalenter, der det aller meste er olje. I tillegg har samme selskap allerede Gohta-funnet som ligger like i nærheten med mulighet for godt over 200 millioner fat. Til sammen kan de to Lundin-funnene være mer enn tre ganger så stort som Goliat-feltet.

Sett i lys av det Eni allerede har skapt av Goliat-virksomhet i Hammerfest, skapes det nå forventninger til aktiviteten Lundin vil bringe med seg nordover.

Eier og daglig leder i Kimek AS i Kirkenes, Greger Mannsverk, mener bordet er duket for Alta.

Tenker utenfor boksen

– Jeg tror både Kirkenes og Alta vil stå fram som naturlige «havner» for ny oljevirksomhet i årene framover, på grunn av den unike logistikken stamflyplassene gir. At Lundin under boringen av «Alta» brukte nettopp Alta som helikopterbase, viser at dette er et selskap som tenker utenfor boksen på mange områder. Kirkenes og Alta er veldig like, ved at vi løser en del logistikkutfordringer for oljeselskapene med store flyplasser. Nå må våre kvinnelige ordførere klakke hodene sine sammen og være offensive, slik at mulighetene som ligger i Lundins offensiv og utenfor boksen-tankegang i Finnmark gripes og utnyttes, sier Mannsverk.

Han tenkte selv utenfor boksen da han i fjor gikk sammen med andre lokale investorer kjøpte Kimek fra Bergen Group for 65 millioner kroner. Etter dette er han naturlig nok opptatt av at olje- og gassindustrien skal legge igjen mest mulig på landjorda i Finnmark.

Bruker Alta mer

Kommunikasjonssjef Frøydis Eldevik i Lundin sier til Altaposten at erfaringen med å bruke Alta som base under boringen av «Alta» var utelukkende positiv.

– Vi ble godt ivaretatt i byen, og vil gjøre det på samme måte i våre neste boringer, sier Eldevik.

Lundin har meldt at de trolig vil bore tre eller fire avgrensningsbrønner i 2015 i samme område.

Direktør Torstein Sannes i Lundin har ikke vært tilgjengelig for kommentar i dag.

Greger Mannsverk mener det bør bli politisk korrekt å hevde at også Alta og Kirkenes skal ha større plass i spillet rundt oljen i Barentshavet.

– Det er startet en diskusjon i østfylket om hvor en helikopterbase bør ligge. Her må man tenke seg nøye om, da personellet som skal flys ut og inn til riggene skal ha en reisevei og reisetid som ivaretar deres sikkerhet og interesser. Vi har med interesse sett på hva Lundin har gjort i Alta, og tror at dette vil være en gangbar løsning også i øst. I oljebransjen er regularitet i forbindelse med mannskapsbytte ekstremt viktig, og da vil stamflyplassene fort kunne være de foretrukne basene, påpeker Mannsverk.

– Det er derfor det er så godt å se at Lundin tenker annerledes enn for eksempel Statoil, at de faktisk tør tegne kartet på nytt og gjøre ting som passer akkurat for dem, legger Mannsverk til.

– Base til Kirkenes

Sommerens og høstens boringer i Karahavet har vært positive, ikke bare i form av store funn, men også for aktiviteten i Kirkenes. Etter rundt 250 anløp i sommer av seismikk- og supplyfartøy, mener Mannsverk at Kirkenes har bestått eksamen.

– Den neste baseutbyggingen blir i Kirkenes. Vi har god geografisk beliggenhet, og tilbyr både mekanisk industri, gode havner og storflyplass. Om man etablerer strategisk infrastruktur langt fra folk og andre tilbud, da sliter man. Etablerer man det i Kirkenes, så har man truffet blink, mener Mannsverk.

Han håper på prøveboring ved grenselinja i 2017, og at man ved funn kan ha utbygginger i gang rundt 2025.

Der folk vil bo

Direktør Kjell Giæver i leverandørnettverket Petro Arctic mener det er naturlig at selskaper som Lundin i en letefase vurderer, og benytter ulike lokasjoner i nord i sine operasjoner.

– Når det gjelder Lundin så har de tidligere sagt at de skal gjøre en satsing i Harstad, ytterligere etableringer og satsinger i nord i forbindelse med utviklingen av funnene på Alta/Gohta vil nok ikke komme før tidligst i 2016 eller 2017, og da vil vi få vite hvordan de tenker rundt organsieringen av  en eventuell produksjonen på feltene, sierhan.

– Finmark er stort med få innbyggere, og helt avhengig av at kraftsentrene blir tatt i bruk. Aksen Hammerfest-Alta med 40 prosent av fylkets befolkning vil helt naturlig være en viktig region i forbindelse med utviklingen i Barentshavet, sier Giæver.

– Alta har også en dyktig bygg- og anleggsbransje, som gjør og vil gjøre seg bemerket, samt verdifull kompetanse gjennom avdelingen av UiT, påpeker han.