Kvinnen som står tiltalt for uaktsomt drap etter dødsulykken i Bossekop i juli i fjor, forklarte seg i Alta tingrett i går. Aktor Jon Mjellekås la ned påstand om fengsel i 90 dager. –  Jeg mener hun har opptrådt uaktsomt, sa aktor Jon Mjellekås i retten.

– Burde ha bremsetI retten forklarte kvinnen at det lå en plommerød bil foran henne gjennom Bossekop, som blinket inn mot Nordlys hotell.– Jeg så at den blinket og det neste jeg oppfatter er et skarpt lys, nærmest som en blitz. Der og da skjønte jeg ikke hva som skjedde, men i ettertid tror jeg sola traff bilen foran meg og at jeg dermed ble blendet, sa kvinnen, som senere medga at hun burde bremset tidligere da hun ble blendet.

På spørsmål fra aktor om hvorfor hun ikke tråkket på bremsa umiddelbart, sa kvinnen at det ikke var i tankene hennes.– Jeg tenkte rett og slett ikke på det. Og jeg ville ikke rukket å bremse uansett, det gikk for fort, sa tiltalte.Aktor er av en annen oppfatning.– Hun burde ha bremset idet hun ble blendet. Det burde ha ringt en bjelle, sa Mjellekås.

I retten sa kvinnen at hun ikke kjørte i mer enn 17 kilometer i timen da ulykken inntraff. Hun hadde et digitalt speedometer og kunne dermed med sikkerhet fastslå hastigheten. Bistandsadvokat påpekte at kvinnen i avhør like etter ulykken forklarte at hun holdt 30 kilometer i timen.– Det krever skjerpet aktsomhet når man nærmer seg et fotgjengerfelt. Det er ikke noe som tyder på at hun hadde høy hastighet, men farten var likevel for høy til å unngå ulykken, sa aktor.

Etterlyste bil51-åringen forklarte at hun ikke så noe før det plutselig smalt.– Først var jeg sikker på at en syklist hadde kommet i en voldsom fart og syklet inn i siden på bilen min. Da jeg gikk ut av bilen, giikk jeg derfor bak bilen ettersom jeg var sikker på at syklisten hadde blitt kastet bakover. Men like etterpå så jeg at det lå en kvinne foran bilen. Hun var livløs, fortalte tiltalte.

I etterkant av ulykken gikk politiet ut og etterlyste en plommerød bil, bilen tiltalte mente sola skinte på og blendet henne.– Hvordan er det mulig at en mørkerød bil blender deg? spurte bistandsadvokat Kjetil Nilsen under gårsdagens rettssak. – Jeg vet bare at det kom et plutselig lysglimt, sa tiltalte.– Jeg tror ikke at hun bevisst forklarer seg feil, men det virker som om tiltalte har feil oppfatning av det som skjedde, sa Mjellekås, som la ned påstand om tap av førerretten i tre år. Det ble også lagt ned påstand om at tiltalte skal betale saksomkostninger, som senere fastsettes av retten. Bistandsadvokat Kjetil Nilsen har lagt ned påstand om oppreisningserstatning til syv etterlatte, barn og barnebarn, en sum fastsatt etter rettens skjønn.