– Dette er et sosialt tiltak som vi har fått i stand for å prøve å få de ansatte til å bruke kantina mer. Det er viktig å kunne være sosial og komme seg litt ut av kontorene. Vi prøver å få samlet folk som jobber på rådhuset litt, sier rådmann Bjørn-Atle Hansen.

I den vesle kjøledisken i kantina på rådhuset står det ost og skinke, litt grønt og røykalaks. Ved siden av står en bolle med kokte egg, Østlyngens grovbrød i poser og noen pakker knekkebrød. Det er ikke noe bugnende lunsjbord. Kantina er åpen en time om dagen. Her forsyner ansatte og politikere på besøk seg med enkel lunsj. Av og til har de gjester, som blir tatt med hit.

Rådmannen synes de har en flott kantine som fortjener å bli brukt. Likevel ser det ut til at de aller fleste av de ansatte har med seg egen matpakke.

– Ser dere at flere bruker kantina med dette?

– Jeg skulle gjerne sett at enda flere bruker den. Det er få som kommer dit. Det er en kultur her på huset at folk har egne pauserom hvor de tar lunsjpausen. Men fra ledelsens side skulle vi ønske at flere kom i kantina, sier Hansen.

Tidligere var det full kantinedrift, også med varme retter og de ansatte hadde trekk på lønna. Ordningen ble ikke brukt nok, og kostet 400.000 i året. Da den ble lagt ned, sluttet de ansatte å bruke kantina.

Minimumsdrift

Kantina drives i dag på et minimum, med én ansatt. Hun setter frem maten og holder kjøkkenet i orden. Hun koker også kaffe, til lunsjen og til politiske møter og lignende.

– Vi har vurdert å ta penger for maten, men har slått det fra oss. Det vil koste mer å administrere en slik ordning enn den summen dette tilbudet koster oss, sier Hansen.

Tilbudet er for alle ansatte på rådhuset, men blir ikke brukt av alle. Noen insisterer på å ha med seg matpakke selv. Rådmannen anslår at over halvparten har matpakke med hjemmefra.

Han slår seg ned sammen med Bengt Rune Strifeldt, Trine Noodt, Rut Olsen og Ronny Berg. De synes alle at kantina er et fint tiltak:

– Her kommer man i prat med mange man ellers ikke ville pratet med. Jeg ser at de ansatte også gjør det, og det er fint. Tilbudet er viktig og bra. Jeg skulle gjerne hatt en kopp å legge penger for maten i, men så sies det at slikt koster mer å administrere det enn det smaker, sier Rut Olsen.

Koster 100.000

Rådmannen viser til at de bruker mellom 9.000 og 10.000 kroner i måneden på kantina, i tillegg kommer lønnskostnaden til den ene ansatte. Summen er ikke stor, og er et av de få trivselstiltakene for de rådhusansatte. Likevel blir det lagt merke til, når det ellers i kommunen er snakk om sparing i alle ledd. Det er mellom 170 og 180 ansatte på rådhuset. Under halvparten benytter seg av gratistilbudet. Skal man gjøre et anslag, er det mellom 50 og 70 som henter gratis mat.

Så er spørsmålet: Kan man mette 50 ansatte til lunsj hver dag for den summen? Det blir lunsj for under ti kroner dagen.

En viktig arena

Rådmannen sier det er viktig å ha kantina i drift, og at noen tar vare på den.

– Vi har ofte gjester på rådhuset, og da er det veldig bra å kunne ta dem med hit opp for en kopp kaffe og noe å bite i. Og vi må ha noen som administrerer kantina, forklarer han.

Også under politiske møter, når man (fra andre budsjetter) får levert baguetter til kantina, er det viktig å ha en person som administrerer serveringen, kaffekokingen og holder kantina i orden.

Nå skal en ny budsjettkabal legges, og med all fokus på sparing er rådmannen redd for at tilbudet vil bli kuttet.

I kantina til ungdomsskoleelevene skal drifta lønne seg. Kantina kom sent i gang dette skoleåret. Prisene økte i fjor. og all skolefrukten til Altas skoleelever ble kuttet ut lenge før regjeringsskiftet og varslet skolefruktkutt.

– Hvordan kan dere forsvare å ha gratis kantine når skolefrukten ble kuttet?

– Skolefruktordningen kostet kommunen to millioner kroner, siden vi hadde et utvidet tilbud for alle klassene. For bare ungdomsskolene, ville ordningen kostet cirka én million kroner, forklarer Hansen.

– Tenker du på at det er mange andre ansatte i kommunen som ikke har gratis mat?

– Jo, jeg ser jo den. Men det er snakk om småpenger vi bruker. Samtidig ser jeg på dette som et viktig tiltak. Det koster lite, og er et tiltak vi har gjort for å lage et bedre sosialt miljø. Det er viktig at folk kommer seg litt ut av kontorene sine, sier rådmannen.