Rettssaken mot kvinnen, som er tiltalt for uaktsomt drap, startet i Alta tingrett i dag.

Kvinnen erklærte seg ikke skyldig etter tiltalen. Like før klokken 11 på formiddagen 2. juli i fjor, kjørte den nå 51 år gamle kvinnen fra sentrum. I gangfeltet ved tidligere Nordlys hotell i Bossekop kjørte kvinnen på Kristensen (64), som døde av skadene kort tid etterpå.

Mener hun ble blendet– Jeg kjørte sakte gjennom Bossekop, ettersom jeg hadde en bil foran meg og en lastebil bak meg. Ved krysset inn til Coop Mega holdt jeg ikke mer enn 22 kilometer i timen, da ulykken inntraff hadde jeg ikke mer enn 17 kilometer i timen, forklarte kvinnen og la til at hun hadde et digitalt speedometer og dermed med sikkerhet kunne fastslå hastigheten.Bistandsadvokat påpekte at kvinnen i avhør like etter ulykken forklarte at hun holdt 30 kilometer i timen.

I retten forklarte kvinnen at det lå en plommerød bil foran henne, som blinket inn mot Nordlys hotell.– Jeg så at den blinket og det neste jeg oppfatter er et skarpt lys, nærmest som en blitz. Der og da skjønte jeg ikke hva som skjedde, men i ettertid tror jeg sola traff bilen foran meg og at jeg dermed ble blendet, sa kvinnen.

Svekket syn51-åringen sier hun så seg til begge sider for å forsikre seg om at ingen skulle over gangfeltet.– Men plutselig smalt det. Og det var ikke bare et svakt dunk, det var et skikkelig pang, sa kvinnen, som først trodde hun hadde truffet en syklist.– Jeg trodde noen hadde kommet i høy hastighet ut i gangfeltet. Men da jeg gikk ut av bilen, så jeg jo at en kvinne lå livløs på bakken.

Kvinnen forklarte at hun har hatt diabetes i 20 år og et hjerneslag for 10 år siden. Hjerneslaget gjorde henne blind på det ene øyet, men i ettertid har hun fått 30 prosent av synet tilbake. I retten stilte bistandsadvokat Kjetil Nilsen spørsmål ved om kvinnens syn var godt nok til at hun kunne kjøre bil. Kvinnen innrømmet at hun ikke kunne lese tekstene på tv uten briller og at hun måtte bruke forstørrelsesglass for å lese avisa, men at hun mente synet hennes var godt nok til å ferdes i trafikken. 51-åringen sa at leger og øyelege hadde gitt henne beskjed om det samme.– Etter 2004 har jeg ikke kjørt i mørket, for da ser jeg ingenting, forklarte kvinnen, som også sa at hun ikke brukte briller da ulykke inntraff.

Føler seg utryggKjetil Nilsen stilte også spørsmål om kvinnen var sikker på at sola kunne truffet bilen foran henne. – Klokka 11 på formiddagen i juli, ville vel sola stått i den andre retningen, over Haldde? spurt Nilsen.– Nei, sola var bak meg, fastholdt kvinnen, som mente det ville vært vanskelig å unngå ulykken.– Det eneste jeg kunne gjort annerledes var å tråkke raskere på bremsen. Og jeg var kanskje litt for opptatt av lastebilen bak meg, ettersom jeg syntes den lå så nært, sa 51-åringen.

Kvinnens advokat, Stein Rønning, spurte tiltalte om hvordan hun har hatt det i tiden etter ulykken.– Jeg føler meg utrygg og sover dårlig, sa kvinnen og fortalte at hun har følt seg truet i ettertid.– En gang, like utenfor huset mitt, var det to gutter som sa at de skulle sørge for at jeg også døde. Jeg føler også at mange venner og familiemedlemmer har tatt avstand fra meg etter det som skjedde, sa 51-åringen.

Paragrafen kvinnen er tiltalt etter har en strafferamme på inntil tre års fengsel.