En rasende Jonas Gahr Støre tok et tøft oppgjør etter at det ble kjent at regjeringen vil kutte tilbudet «Den kulturelle spaserstokken».

I åtte år har eldre på institusjoner fått tilbud og konserter fra profesjonelle kulturaktører som har kommet på besøk. Nå vil dagens regjeringen kutte tilbudet som har gleder eldre i mange år.

– Regjeringen kutter i budsjettet det beskjedne tiltaket «Den kulturelle spaserstokken» som med 14 mill fra Norsk Tipping og 14 mil fra Helsedep har finansiert kulturellelle oppvisninger på syke- og omsorgshjem landet rundt siden 2007. Begrunnelse; det er viktigere at pleiere synger for pasientene som en del av omsorgen, særlig for demente, skrev Støre på sin Facebook-side onsdag.

Støre mente argumentasjonen var uverdig, og viser at regjeringen vil kutte mange små goder for at de 5 prosent rikeste skal få skattekutt.

– Ussel regjering

Også stortingsrepresentant Kåre Simensen (Ap) er utrolig skuffet over kuttforslaget som han sier er smålighet fra dagens regjering.

– Jeg har selv vært på konsert med min svigermor som er dement og som bor på sykehjem. Hun strålte av glede da hun fikk oppleve altaværing og musiker Petter Carlsen, da han hadde en konsert i regi av «Den kulturelle spaserstokken». Slike tilbud gir livsglede i en ellers grå hverdag og jeg er utrolig skuffet og oppgitt at dagens regjering nå foreslår å å kutte dette flotte kulturtilbudet. Det viser i bunn og grunn regjeringens smålighet og usselhet. De gir skattelette til de som har mye fra før og tar bort et tilbud som eldre i hele landet har hatt stor glede av, sier Simensen.

Potten til «Den kulturelle spaserstokken» var i fjor på 30 millioner og midlene blir brukt til ulike kulturtiltak og konserter for eldre i 387 kommuner i landet.

Frykter kutt

– Alta kommune har benyttet seg av tilbudet i mange år og 30 millioner er småpenger av et statsbudsjett som er på 1200 milliarder. Halvparten av pengene i «Den kulturelle spaserstokken» kommer fra overskuddet til  Norsk Tipping og resten fra Helse- og omsorgsdepartementet sitt budsjett, sier Simensen, som håper forslaget ikke blir vedtatt.

– Jeg håper regjeringen ser at det er en tabbe å fjerne dette flotte kulturtilbudet, men jeg frykter det verste. «Den kulturelle spaserstokken» som har pågått i åtte år, har skapt masse glede hos de eldre og betyr mye for de som bor på institusjoner og eldrehjem, sier Simensen.