– Vi hadde et møte med dem i Vadsø på onsdag i forrige uke. Vi gikk gjennom selskapets problemer fra 2008 og frem til i dag. Men vi hadde spesielt fokus på rømmingen i Øksfjord, opplyser regiondirektør Hermod Larsen (bildet).

Spesielt fokus

Larsen gjør det klart at direktoratet fra nå intensiverer jobben mot aktørene i oppdrettsnæringen. Målet er selvsagt å forhindre rømminger i fremtiden.

– Vi har sett at de faktisk har ganske gode planer for rutinene for sine ansatte. Nå gjelder det å følge den godt opp. Men dette er ikke bare en sak som gjelder bare Grieg seafood. Vi kommer til å følge opp alle aktørene mye tettere enn tidligere. Blant annet ønsker vi et par årlige møter med selskapene, røper Larsen.

Altaposten har forsøkt å få kommentarer fra Grieg seafood uten å lykkes.

11.100 rømte

Til tross for at Grieg seafood etter rømmingen i Loppa ikke kunne redegjøre for 37.000 laks, er antall rømt fisk nedjustert til 11.100.

– Det tror jeg er relativt korrekt. Utregningsmetoden inneholder blant annet sammenligningstall i forforbruk i tilsvarende merder i samme anlegg, forklarer Larsen.

– Vi kan ikke være 100 prosent sikre, men fôrfaktoren er ganske presis. Den øvrige fisken som er borte, er død. Laksen har vært et lett bytte og god del er tatt av fugl over lang tid mens fisken har vokst i merden. Pluss at andre predatorer har tatt noe fisk, og en del er død i merden underveis.

Utarbeider straff

Rundt 1.100 oppdrettslaks ble gjenfanget i ukene etter rømmingen i Loppa. Det er beregnet at rundt 10 prosent av den rømte fisken ble gjenfanget. Et tall som ansees som bra.

Likevel får Grieg seafood svi.

– Vi utarbeider en reaksjon mot selskapet og er ganske nær en konklusjon. Dette blir avklart i løpet av måneden, opplyser Hermod Larsen.

Han ser bort fra alle spekulasjoner om at selskaper bevisst slipper løs fisk de ikke får solgt. Eksempelvis etter at markedet i Russland stengte norske oppdrettere ute.

– Nei, det er tull. Om man ikke får makspris for slik fisk, vil man likevel få god pris andre steder. Å slippe fri så mye fisk vil være et enormt inntektstap som ingen gjør frivillig og med overlegg, mener han.