Mandag sa kommunestyret ja og amen til kommunegartner Per-Erik Bjørnstads nye plan for styrket vedlikehold av kommunale uteområder. Vedtaket forplikter rådmannen til å finne to millioner kroner ekstra hvert eneste år framover til drift og investeringer. Slik vil Bjørnstad bruke pengene:

  • 575.000 kr årlig til drift og ansettelse av driftsleder/fagarbeider.

  • 310.000 kr årlig til oppgradering av P-plasser.

  • 1.145.000 kr årlig til oppgradering av offentlige uterom.

  • Eksisterende bevilgning på 400.000 kr årlig til nye lekeplasser og nye nærmiljøanlegg videreføres.

Ikke nokOpparbeidelsen av den digre parken rundt Nordlyskatedralen var vendepunktet for at politikerne fant ut at det var tid for å ofre mer gass på spareblusset.

– Vi kunne ikke få så mye ekstra areal å vedlikeholde uten at ressursene samtidig økte, sier Bjørnstad til Altaposten,

Hovedutvalgsleder Rut Olsen er enig. Hun ville gi Bjørnstad en håndsrekning.

– En stilling i avdelingen har vært i vakanse i mange år, og avdelingen har effektivisert drifta så mye som de kunne. Nå var vi kommet til et punkt der vi har fått mye mer uteareal, og avdelingen var nødt til å få mer resurser, sier Olsen, som absolutt mener at bygdepolitikerne i Alta er i ferd med å bli bypolitikere.

– Jeg synes vi har tatt innover oss at Alta er blitt en by, og vi skjønner at det forventes av befolkning og turister at vi har en fin by å vise fram. Styrkingen av avdelingen for park og idrett, som et samlet kommunestyre står bak, synliggjør at vi tar dette på alvor, sier Olsen.

– Er styrkingen med én stilling nok?

– Det er ikke nok, men det er det Alta kommune har økonomi til akkurat nå. Hvis vi skulle prioritert enda mer til sommervedlikehold, ville andre opplevd tøffe kutt.

Bygda ble byI sitt saksframlegg skriver Bjørnstad at Alta har vokst fra å være en finnmarksbygd til å bli en norsk småby.

– Vi har bygd ut tre sentra og omgjort mye utmark til by og forsteder. For kommunens innbyggere og tilreisende er det naturlig å sammenlikne utseendet til Alta by med tilsvarende byer i inn- og utland, påpeker Bjørnstad.

I perioden 2011-2014 har det blitt gjennomført en rekke oppgraderingstiltak av offentlig uterom, og ifølge Bjørnstad er det oppnådd en betydelig effektiviseringsgevinst på drift.

– Nå fremmes andre generasjon av planen for perioden 2015-2018. Temaet engasjerer Altas befolkning, og er av avgjørende betydning for byens videre utvikling og vekst. Tildelingen av Statens bymiljøpris for 2014 viser at Alta har nasjonale kvaliteter til gode for innbyggerne og som fortrinn for valg av lokalisering for bedrifter og tilflyttere, skriver Bjørnstad i saksframlegget som ble enstemmig bifalt av kommunestyret.

God timing– Er du fornøyd med nivået på bevilgninger, Bjørnstad?

– Vi ser jo at andre byer har både 5, 8 og 15 i parkvesenet, mens vi har meg selv på rådhuset og to fast ansatte ute. Nå får vi en til som skal være både ute og inne, og får sånn sett en stor prosentvis økning. Vi vet at Alta kommune skal spare 40 millioner, og at det da samtidig er politisk vilje til å styrke vår avdeling såpass mye, vitner om en veldig god politisk vilje, mener Bjørnstad.

– Vil vi merke ressursøkningen?

– Publikum ville merket det kanskje enda mer om vi ikke hadde fått denne stillingen og disse ekstra pengene, i og med at vi får dette svære arealet rundt Nordlyskatedralen. Uten ekstra ressurser ville mange andre områder blitt mye dårligere, så styrkingen kommer i akkurat rett tid, mener Bjørnstad.

Alta kommune initierer i tillegg et prosjekt med sikte på økt standard i Alta sentrum, der næringsforeningen og representanter for gårdeierne inviteres til deltagelse i ei prosjektgruppe.