På oversikten over personer som stiller seg til disposisjon for Høyre foran fylkestingsvalget dukket det opp ett uventet navn; Kautokeino-ordfører Klemet Erland Hætta. Han i dag styrer kommunen sin for Samefolkets liste.

– Jeg kan bekrefte at jeg har sagt jeg gjerne kan være kandidat for Høyre på fylkestinget, sier Hætta til Altaposten, som samtidig avkrefter at det ligger noe dramatikk bak denne avgjørelsen.

God erfaring– Hva er bakgrunnen for dette?

– Jeg har gjort en vurdering om at jeg tror jeg kan være med på å utvikle god politikk på fylkesplan. Og det vil jeg gjerne gjøre for Høyre. Jeg føler at jeg har litt å bidra med, jeg begynner å få god erfaring hva angår politisk arbeid, jeg har sittet inneværende periode på fylkestinget og har fått erfaring herfra. Jeg føler at jeg kjenner både de politiske systemer og det politiske landskapet i Finnmark godt, sier Hætta.

– Hva med ordførervervet – stiller du til gjenvalg for Samefolkets parti?

– Det blir en annen sak. Foreløpig kan jeg ikke si om jeg vil stille til gjenvalg, prosessene rundt kommunevalget er ikke i gang ennå.

– Du er fortsatt i Samefolkets parti, hvordan blir dette å fungere i praksis?

– Jeg forholder meg til Samefolkets parti på lokalplan, og til Høyres liste på fylkesplan – dersom jeg skulle bli nominert til en plass på fylkestinget. Jeg må minne om at det ikke er sikkert at jeg blir å finne på fylkestingslistene, det blir det opp til lokallagene å bestemme.

– Hvordan reagerer medlemmene i Samefolkets parti på dette?

– Jeg regner med de fleste har fått dette med seg. Noen liker det ikke, andre synes det er helt ok mens noen igjen ikke bryr seg. Folk er forskjellige, svarer Hætta.

– Kan det ikke bli problematisk å forholde seg til to forskjellige partiprogram?

– Skillelinjene i politikken i dag er vanskelige å se. Ikke minst på lokalt nivå kontra fylkes- og nasjonalt nivå. Det er Jeg føler at jeg kan bidra lokalt for Samefolkets aprt og for Høyre på fylkestinget.

– Det er litt spesielt?

– Joda, men slikt har skjedd før. Og det er neppe siste gang dette skjer heller, svarer ordføreren.

Davidsen takket nei

Høyre har i denne perioden sju representanter på Fylkestinget.  Frem til 10. november skal lokallagene si sin mening om hvem som skal stå på de 15 første plassene på lista til Finnmark Høyre.

Fra vestfylket finner vi for øvrig en rekke mer eller mindre kjente navn på lista:

  • Marianne Haukland (Alta)

  • Bård Bredal-Olsen (Alta)

  • Einar Aleksandersen (Alta)

  • Kristen Albert Ellingsen (Alta)

  • Stein Isaksen (Alta)

  • Åshild Karlstrøm Rundhaug (Alta)

  • Steinar Halvorsen (Loppa)

Blant de som har takket nei til å stå på lista finner vi profiler som Laila Davidsen og Raymond Robertsen.