Konfliktrådet i Vest-Finnmark er stadig på utkikk etter nye meglere. Skal konfliktrådet kunne gjøre jobben sin, er de avhengig av gode meglere, som kan bringe partene sammen og få dem til å snakke ilag.

For få mennKonfliktrådet mekler mellom folk både i straffesaker og sivile saker. Nytt av året er arbeidet med såkalt ungdomsstraff som skal komme i stedet for fengselsopphold.

Leder Anita Sommer i konfliktrådet Vest-Finnmark forteller at det er mangel på menn:

– Det vi mangler er for det meste mannlige meklere. For tida har vi totalt 18 godkjente meklere for konfliktrådet i Vest-Finnmark og av disse er bare tre menn. Når så den ene har permisjon, så har vi manko på mannlige meklere, sier Sommer.

Hun legger til at når man blir godkjent som mekler, gjelder dette for fire år.

Må ha tidOm man er pensjonist eller student, så bør man kunne ta to minst saker i måneden og være forberedt på litt reising i vestfylket, siden ikke alle som trenger konfliktrådsmekling er bosatt i Alta.

– En viktig del av meklingen i konfliktrådet, er å kunne snakke med folk og få folk til å snakke sammen, sier Anita Sommer, leder av konfliktrådet i Vest-Finnmark.

De trenger også folk med kompetanse og bakgrunn i samisk språk og kultur.

Søker og blir godkjentFor å kunne bli mekler i konfliktrådet kreves det plettfri vandel og personlig egnethet. Den som ønsker å bli mekler kan enkelt fylle ut et skjema på konfliktrådets hjemmeside.

– Så tar vi kontakt, intervjuer dem som ønsker å bli meklere, kvalitetssikrer dette med politiattest og at folk har de kvalitetene vi ser etter. Blir man så godkjent som mekler, så må man gjennomgå et todelt kurs og i mellom de to kursene delta i konfliktrådsmekling som observatør sammen med en fra før godkjent mekler, forteller ungdomskoordinator Karen Julie Eira i konfliktrådet.

Hvordan foregår det?

Jobben som mekler starter med at man har samtaler med partene på forhånd. Begge parter må samtykke i mekling. Det er ikke alltid man møtes fysisk, noen ganger kan det skje mekling via telefonmøte eller via nett. Men som hovedregel møtes man ansikt ti