Mandag sa politikerne i Alta nei til asylmottak i Nordlys hotell sitt bygg, mot seks stemmer.

Aksepterer ikke retorikk

SV-politiker Tommy Berg var en av de seks som stemte for at Nordlys hotell skulle få etablere asylmottaket.

Det var Ronny Wilhelmsen (Ap) som først tok opp debatten som har pågått i kommunestyret.

– Jeg har blitt skremt over de tingene som er dukket opp i media og over det folk snakker om i byen vår. Hva kan vi gjøre? Vi skal i hvertfall ikke spre fremmedfrykt og vi kan ikke bruke voldtekt og ghetto for å argumentere i en slik sak, sa Wilhelmsen.

Wilhelmsen fikk støtte fra Tommy Berg.

– Retorikken har vært lavmål og bidratt til stigmatisering. Rut Olsen, når man kaller det for ghetto og voldtekt, så har man trukket det brune kortet, sa Tommy Berg fra talerstolen i kommunestyret.

Til Altaposten sier Berg at han aksepterer at han har tapt saken, og respekterer kommunestyrets vedtak. Det han ikke aksepterer er retorikken som er brukt fra flere av Alta-politikerne.

Berg viser til uttalelser fra Rut Olsen om at «vi vet at det kan bli mer voldtekter».

– Vi vet at det kan bli mer voldtekter, og vi har byløypene og turløypene i nærheten. Det følger utrygghet med dette. Man gjør seg ekstra tanker. I et demokrati synes jeg i aller høyeste grad at det bør bli en politisk behandling av dette. Det er slik at det kan følge ekstra ting med, det kan vi ikke stikke under en stol, har Olsen tidligere uttalt angående etableringen av mottaket.

– Brune holdninger

Berg trekker også frem Ronny Bergs uttalelser om ghetto i Bossekop og Svein Bergs ønske om TV-overvåkning av et eventuelt mottak.

Samtidig reagerer han sterkt på retorikken fra enkelte av de som har ytret seg i kommentarfeltene.

– Jeg tar avstand fra retorikken som er brukt, og det var det jeg også sa i kommunestyret. Jeg ser i sosiale medier at noen mener jeg har sagt at hele Bossekop er rasister, det har jeg ikke. Det jeg har tatt til orde for, er at vi ikke skal akseptere slike brune holdninger som er kommet frem under denne debatten. Slike uttalelser skaper frykt og stigmatiserer. Politiet har også avkreftet voldtektsuttalelsen, sier Berg.

Han mener politikere må passe på hvordan de ordlegger seg.

– Man må ikke dra ned de som har andre hudfarger, eller kommer fra et annet land. En del av det som har kommet i debatten er rett og slett brune holdninger. Jeg har selv følt hverdagsrasisme på kroppen, og dersom Rut Olsen eller Svein Berg vil vite hvordan det er, så kan de gjerne ringe meg, sier Berg.

Tror Fylkesmannen gjør om

Han er glad debatten i kommunestyret dreide seg om sentralisering eller desentralisering.

– Man holdt seg på et saklig nivå i kommunestyret, og det er jeg glad for. Når det gjelder mottaket, er jeg ganske sikker på at Fylkesmannen vil godkjenne en eventuell klage. Det har skjedd i flere andre kommuner, sier Berg.

Rut Olsen betegner debatten som har oppstått er trist.

– Jeg føler mine uttalelser ble feil fremstilt og jeg opplever Tommy Bergs uttalelser som sårende, sier Olsen, som oppfordrer Berg til å gå i seg selv.

– Jeg har tatt kritikken til meg og jeg mener flere bør tenke seg om, også Tommy Berg. Når han fra talerstolen kaller medpolitikere og beboere i Bossekop for rasister, oppleves det som svært sårende. Og hans uttalelser er også med på å stigmatisere, sier Olsen.

Hun forteller at hun har vært i kontakt med mange beboere i Bossekop som ikke tør å si hva de tenker om saken, i frykt for å bli stemplet som rasister.

– Det er noe feil med demokratiet når man går rundt å frykter slikt, kun fordi man ikke er enig med Berg og den røde siden, slår Olsen fast, som i motsetning til Berg håper Fylkesmannen ikke gjør om vedtaket.

– NRK hadde i går en sak om at asylantene selv ikke ønsker å bo på et mottak sammen med 90 andre beboere, og det er en stemme som bør veie tungt. Kommunen har vært klar på at vi ønsker å fortsette den desentraliserte strukturen og jeg synes det er rimelig spesielt om Fylkesmannen velger å overprøve dette, avslutter Olsen.

– Holder liv i noe unødvendig

Varaordfører Ronny Berg (Frp) medgir at noen ytringer har vært over streken.

– Jeg er ikke uenig i at det har vært en del kommentarer og debatter rundt omkring på nettsider og i sosiale medier som man kunne latt være, sier Ronny Berg, som samtidig mener debatten burde vært lagt død.

– Tommy må kutte ut uttalelser om rasisme. Folk kan ikke delta i debatter uten å bli kalt brun av han. I planutvalget og kommunestyret har ingen brukt slike ord utenom han selv, som han forsøker å holde liv i noe unødvendig. Ja, jeg har brukt ordet ghetto, det har jeg ikke problemer med å stå for. Ved å sentralisere på et slikt lite område i en kommune, så kan det raskt bli omtalt slik, og vil være stigmatiserende for dem man hadde stuet inn i dette hotellet, sier Ronny Berg, som samtidig mener Tommy Berg burde gå i seg selv.

– Tommy skal jo være forsiktig å kaste stein i glasshus, det er ikke lenge siden han selv måtte beklage sin fremtoning overfor ordføreren. Dette hadde ikke vært tema om han ikke gnegde fra talerstolen. Han vil holde liv i en rasistisk debatt. Og man ser jo at beboere ikke tør å ta til ordet, fordi de er redde for å bli stemplet som rasister av Tommy. Det er å drepe en debatt, fastholder varaordføreren.

– Tommy må ikke glemme at to av hans egne også var mot. Er det noe de har skjønt som ikke han har skjønt, spør Berg.