Allerede før jul skal eneboligtomtene i Gakorimyra sør være lagt ut for salg.

– Men det har tatt lenger tid enn ønskelig, sier ordfører Laila Davidsen.

Årsaken til tidstrøya har vært en tvist rundt verdien av en festeavtale i området.

Entreprenører klare

Egentlig skulle saken opp i tingretten i oktober i fjor, men på grunn av snøfall, ble saken utsatt.

I august i år avsa retten et skjønn, noe som betyr at Alta kommune nå kan begynne opparbeidelsen av tomtene.

– Det er utrolig viktig at vi nå kan gå i gang med arbeidet og salget av tomtene. Vi har entreprenører som bare har gått og ventet på klarsignal, forteller Davidsen.

Fikk 38.000

Da kommunen kjøpte det 80 dekar store jordstykket på Gakorimyra fra Fefo fulgte det én heftelse med på lasset; en festeavtale som Sigrun Leinan Knutsen og familien har.

Tvisten har dreid seg om prislappen på det 76 mål store jordstykket, hvor Alta kommune mente en rettferdig pris var 50 øre per kvadratmeter. Dette sa skjønnsmedlemmene i retten seg enig i; dermed får familien Knutsen 38.000 kroner i erstatning.

Alta kommune må ut med 100.000 kroner i saksomkostninger til saksøkte Leinan Knutsen, som har begjært overskjønn over erstatningsutmålingen. Denne saken skal videre til lagmannsretten i juni, men det påvirker ikke fremgangen med tomtene.

– Vi har fått medhold i at vi kan starte byggingen i området, selv om selve erstatningssummen blir anket, beroliger kommuneadvokat Torbjørn Saggau Holm.

– Godt metta

På Gakorimyra sør blir det derfor snart lagt ut 26 tomter til eneboliger, samt ett felt som er avsatt til konsentrert bebyggelse, altså leiligheter. Tomtene vil selges til kostpris, og Laila Davidsen mener Alta nå har et bra utvalg med tomter.

I tillegg til Gakorimyra sør, selger flere entreprenører private tomter i Saga.

– Jeg tror markedet er godt metta nå. Vi har jo hatt en utfordring med eneboligtomter i Alta kommune i mange år, påpeker Davidsen.

Tomtene blir tildelt i lotteriform, etter Alta kommune endret tildelingskriteriene.

– Nå er det ikke lenger ansiennitet som gjelder, minner ordføreren om.