Harald G. Sunde sier det er problematisk å få til all den ambuleringen Finnmarkssykehuset hadde ønsket og planlagt.

Sunde, som er medisinsk fagsjef i Finnmarkssykehuset HF, har gjort en grundig undersøkelse rundt fenomenet med at Alta spesialistpoliklinikk har ventelister på konsultasjon som i snitt er tre ganger lengre enn Hammerfest sykehus, slik Altaposten skrev i går.

I sitt svar bekrefter han at dette skyldes at ambuleringen til Alta er svakere enn ønsket.

– Innenfor de ulike fagområdene er det tidvis ikke full kapasitet, på grunn av fravær ved permisjoner eller sykmeldinger og lignende. Å dekke sykehusets døgnberedskap for inneliggende pasienter, operasjonsprogram også videre, er første prioritet. Det er derfor – ved fravær av leger – et problem med å få til all den ambuleringen man hadde ønsket og planlagt, sier Sunde.

Det har ifølge Sunde lenge vært et ønske om å få slått sammen ventelistene for alle de tre lokasjonene for Klinikk Hammerfest, det vil si Hammerfest sykehus, Alta og Karasjok.

– Man har bedt om bistand med dette arbeidet fra data-eier Helse Nord IKT, men de har ikke kunnet bidra med den nødvendige hjelpen på dette området ettersom deres kapasitet er mye bundet opp i de framtidige løsningene, der hele landsdelen skal kunne ha ett felles journalsystem, opplyser Sunde.

Pasientene deles inn i rettighetspasienter (de som etter fastsatte prioriteringsregler er sykest og derfor får rett til behandling) og ikke-rettighetspasienter (de mindre alvorlig syke med lavere prioritet).

– Jeg har fått forsikring fra klinikksjefen om at vi sørger for at alle rettighetspasientene i Alta som ikke har fått innfridd frist får et tilbud i Hammerfest eller andre steder i regionen, sier Sunde.