– Det har vært sånn i lang tid. Men vi følger det opp, og har blant annet kvittet oss med fristbruddene. Vi henviser også pasienter videre til Hammerfest i tilfeller der vi ser at ventetiden hos oss er mye lenger, sier enhetsleder ved Alta spesialistpoliklinikk, Berit Sofie Bongo.

Frustrerte fastleger i Alta reagerer på at ventetiden på spesialist er mye lenger innenfor de aller fleste spesialiteter på poliklinikken i Alta enn ved Klinikk Hammerfest. Legene opplever det som vanskelig å henvise lokale pasienter til spesialist i Alta så lenge ventetiden er så lang.

– Alta spesialistpoliklinikk har altfor få legedager. Det ambuleres rett og slett for lite til Alta fra UNN og sykehuset i Hammerfest i forhold til pasientmengden her i byen. Vi må derfor advare pasienter som ønsker behandling lokalt mot å be om det, fordi det vil bety at de må vente uforholdsmessig lenge, sier en fastlege til Altaposten.

Åtte måneder i snitt

Altaposten har ved hjelp av nettsiden frittsykehusvalg.no gått gjennom listene ved de to poliklinikkene og sammenlignet behandlingene som gis begge steder. 24 av 26 behandlingstyper har lengst ventetid i Alta. Samlet ventetid på de 26 behandlingene er 825 uker i Alta, mot 303 uker i Hammerfest. Det gir en gjennomsnittlig ventetid i Alta på åtte måneder, i Hammerfest er snittet tre måneder.

For noen behandlingstyper er ventetiden nærmest grotesk. Om du for eksempel sliter med slitasjegikt i hofta, bør du holde deg langt unna poliklinikken i Alta. Her er nemlig ventetida på konsultasjon 90 uker, nesten to år. I Hammerfest er ventetida fire uker.

Også om du har brokk i pungen eller behøver revmatologisk utredning, er anbefalingen fra fastlegene klar; styr unna Alta. Ventetiden er henholdsvis 35 og 118 uker, mot 3 og 52 uker i Hammerfest.

– Vanskelig å skjønne

Med retten til fritt sykehusvalg står vi alle fritt til nettopp å velge sykehus for poliklinisk behandling. Av ulike hensyn velger mange å sette seg opp på liste så nært eget bosted som mulig. Å få konsultasjon og behandling bare noen minutter unna jobb eller bolig, reduserer totalbelastningen.

– Dessverre er det mange som ikke er bevisst på at ventelistene i Alta er så mye lengre enn andre steder. Det er heller ikke enkelt for pasienter å skjønne at to poliklinikker i samme helseforetak skal ha så ulik ventetid. Dette er noe vi fastleger er blitt nødt til å gjøre folk oppmerksomme på, slik at de ikke blir hengende fast i lang ventetid i Alta uten å kjenne alternativene, sier fastlegen Altaposten har snakket med.

Han peker på at pasienter i vestfylket ikke automatisk flyttes over til den korteste ventelista. Det bekrefter klinikkleder Bongo.

Et tøft år

– Det er ingen automatikk i at pasientene flyttes mellom listene, men vi har fokus på begge ventelistene og forsøker å gi pasientene plass et annet sted hvis vi har lang ventetid. Det er imidlertid gjennom et samarbeid mellom pasienten og fastlegen at behandlingssted bestemmes, og det forutsettes også at pasientene sjekker dette selv, sier Bongo.

Hun legger ikke skjul på at klinikken gjerne skulle hatt flere ambulerende spesialist-dagsverk gjennom året for å få ned ventetiden, og sier at spesielt det siste året har vært tøft for poliklinikken i Alta.

– Utfordringen er tilgangen på spesialister fra sykehuset i Hammerfest. Men totalt sett havner vi nok på samme nivå på i ambulering som i fjor, sier Bongo.

– Ansett flere

Olav Gunnar Ballo, som er leder for allmennlegenes forening i Alta, mener koordineringen internt i Helse Finnmark er kritikkverdig når det opereres med to ventelister som er så ulike.

– For det første er det veldig spesielt å operere med to ventelister i samme helseforetak. I tillegg er det altfor dårlig koordinering mellom poliklinikken i Hammerfest og Alta. Det spesialistene sier til oss er at de godt kunne tenkt seg å ambulere mer til Alta, men at de holdes tilbake av helseforetaket. Det er synd, for det er økonomisk smart å behandle pasientene der de bor, sier Ballo.

Mange av spesialistene er tilknyttet beredskapen på sykehuset i Hammerfest, og bindes opp av en vaktordning som krever døgnbemanning, med påfølgende avspasering for legene. Det gir begrenset rom for ambulering.

– Sykehuset må selvfølgelig ha beredskap, men foretaket burde i sterkere grad benyttet de mange sjansene man har til å ansette flere spesialister ved poliklinikken i Alta, sier Ballo.

– Har du eksempler på det?

– Ja, du kan gjerne sitere meg på at vi har en utmerket altaværing i Øystein Grimstad, som er hudspesialist på UNN og sikkert kunne tenkt seg jobb i Alta hvis helseforetaket hadde opprettet en hjemmel. Men det gjøres ikke, og dermed  går Finnmark glipp av verdifull kompetanse.

Vil ansette flere i Alta

Medisinsk fagsjef Harald G. Sunde i Finnmarkssykehuset HF sier han ikke har noen problemer med å ta selvkritikk på vegne av Finnmarkssykehuset.

– Det er selvfølgelig Finnmarkssykehusets ansvar å sørge for at dette er på stell. Helse Nord har riktignok gående et større prosjekt for sammenslåing av ventelister,  men det fratar ikke oss et selvstendig ansvar for å sørge for at listene er så like som mulig, sier Sunde til Altaposten.

– Det bør være et system for å hente pasienter automatisk inn i Hammerfest hvis det ikke er kapasitet i Alta. Det må ikke være slik at det er fastlegene eller pasientene som til enhver tid skal ha oversikt over hvor det er kortest ventetid, fastholder Sunde.

– Jeg får bare ta tak i denne saken og melde den inn i vårt system, legger han til.

– Viser ikke de store ulikhetene på ventelistene at det er et stort potensial for mer ambulering til Alta?

– Det virker som det innmeldte behovet er større enn tilbudet vi har, og spørsmålet er om vi skal gjøre noe med behovet der det er, eller ta det unna på andre måter. Når man på Hammerfest sykehus skal ha vaktordning 24/7 og samtidig ha hyppig ambulering, så er det en slitasjefaktor på enkelte leger og klinikk Hammerfest. Men i forbindelse med utbyggingen som er planlagt i Alta er det lagt inn en del nye stillinger, og vi må vurdere om vi skal plassere disse stillingene i Alta og la dem ambulere til Hammerfest, sier Sunde.

table.tableizer-table { border: 1px solid #CCC; font-family: Arial, Helvetica, sans-serif font-size: 12px;} .tableizer-table td { padding: 4px; margin: 3px; border: 1px solid #ccc;}.tableizer-table th { background-color: #104E8B; color: #FFF; font-weight: bold;}

BehandlingsformAltaHammerfest
Gastroskopi2012
Hemoroider158
Hjerteutredning, arbeids-EKG4824
Hjerteutredning, ultralyd av hjertet5024
Arrkorreksjon1510
Fjerning av føflekker, svulster og vorter108
Utredning hudsykdommer2016
Brokktilstander i pungen353
Mannlig sterilisering3512
Penis, operasjon av trang forhud, barn123
Penis, operasjon av trang forhud, voksne123
Hånd og håndledd, operasjon154
Skulder, avrivning158
Skulder, betennelser og forkalkninger158
Fotkirurgi (hallux valgus, hammertå)820
Hofteleddsartrose (slitasjegikt): Protese904
Kneleddsartrose (slitasjegikt): Protese9012
Korsbåndskade, fremre158
Meniskskade, kikhullsoperasjon1512
Nakkeprolaps304
Rygg, fiksasjon304
Rygg, operasjon spinalstenose304
Rygg, prolaps (lumbalnivå)304
Blæren, undersøkelse (cystoskopi)1020
Revmatologisk utredning11852
Utredning av lungesykdommer, voksne4216
Samlet ventetid for 26 behandlinger825303
(Ventelistene er hentet fra oversikten på frittsykehusvalg.no 13. oktober,
for Alta spesialistpoliklinikk og Klinikk Hammerfest)
(Rød farge indikerer lengst ventetid)