– I hele helgen har vi smilt og kun vært opptatt av hvordan vi rent praktisk skal få gjenåpnet Finnmarkskollektivet. Vi skulle gjerne sett at vi fikk flere enn de 10 plassene vi er tildelt for å kunne ha godt økonomisk driftsfundament. Samtidig er vi helt sikker på at vi både skal kunne gi pasientene et godt tilbud og også skape en god driftsøkonomi selv om vi får utfordringer, sier fungerende styreleder i Finnmarkskollektivet, Eva Johansen, til Altaposten.

Delte plasseneBåde departement og sentrale helsepolitikere har fulgt anbudshåndteringen til Helse Nord med stigende uro og irritasjon. Ikke minst skapte det bølger da Helse Nord tidligere i sommer kun tildelte 20 av totalt 35 ekstraplasser som var bestilt av helsedepartementet. En av institusjonene som regjeringen ønsket å redde med ekstraplassene var Finnmarkskollektivet, men sommerens anbud gikk i sin helhet til Fossum-kollektivet som har etablert seg i Valnesfjord utenfor Bodø.

Reaksjonene var så sterke at Helse Nord valgte å lyse ut de 15 siste plassene, som Finnmarkskollektivet i runden før var eneste søker på, i en ny anbudsrunde.

– Vi har sterke meninger og ikke minst følelser rundt prosessen og måten Helse Nord har styrt den på. I dag velger vi kun å fokusere på gleden over at Finnmarkskollektivet er reddet, og at pasientene som venter på tilbud vil få et meget godt tilbud de neste åtte år, sier fungerende styreleder i Finnmarkskollektivet, Eva Johansen.

Kommer oppgjørJohhansen mener at Helse Nord ikke hadde noe annet valg enn å gi anbudet til Finnmarkskollektivet. At det kun ble 10 plasser mener hun har en klar sammenheng med den motvilje institusjonen i Finnmark har følt fra Helse Nord.

– Vi har fått en minimumskontrakt i forhold til antall plasser. Signalene fra sentrale politikere både i regjering og Storting var så klare at Helse Nord ikke hadde noe valg. Hadde vi ikke fått anbudet ville det blitt oppfattet som en ny provokasjon, sier Johansen og legger til:

– Selv om vi i dag smiler har det vært mange bitre tårer. Vi er ikke ferdig med den behandlingen vi har fått og vil ta opp prosessen med sentrale myndigheter på et senere tidspunkt. Det kommer, men nå skal vi samarbeide med Helse Nord for å skape et best mulig tilbud for pasientene.

Avtale sikrer driftFinnmarkskollektivet og Fossumkollektivet får begge avtale med Helse Nord om rusbehandling. Helse Nord har hatt en prosess for å inngå avtale om 15 plasser innen spesialisert rusbehandling. Finnmarkskollektivet får 10 plasser og Fossumkollektivet får 5 plasser.

Finnmarkskollektivet får avtale om inntil 5 langtidsplasser for personer over 18 år og inntil 5 plasser av kortere varighet for personer over 30 år. Fossumkollektivet får avtale om inntil 5 langtidsplasser for personer over 18 år.

Tok tidDet har vært knyttet stor interesse til kjøpet av rusbehandlingsplasser, og Helse Nord er klart over at det særlig for Finnmarkskollektivets del har vært ønskelig at avgjørelsen hadde skjedd raskere.

– Helse Nord har brukt nødvendig tid på å kvalitetssikre innholdet i behandlingen institusjonene skal gi rusavhengige personer. Det er viktig for oss å gjennomføre en god innkjøpsprosess, hvor vi samtidig sikrer kvaliteten på behandlingen som gis. Det har vi lagt grunnlag for gjennom denne prosessen, sier Rolandsen.

Avtalen om de 15 behandlingsplassene utgjør om lag 22 millioner kroner per år.

Måtte kommeVaraordfører Ronny Berg er svært glad for at Finnmarkskollektivet har fått en kontrakt på fire år med opsjon på forlengelse i to pluss to år.

– Driften er sikret. Vi beholder et sterkt rusfaglig miljø i Finnmark og pasientene vil få et godt behandlingstilbud. Jeg ga Frp sin helsepolitiske talskvinne, Kari Kjønnås Kjos, en meget god klem i helgen og takket for hennes engasjement. Uten de sterke politiske signalene i denne saken ville ikke utfallet blitt så positivt som det nå ble, klargjør varaordføreren.

Han kan også glede seg over ros fra SV og Tommy Berg for jobben han og den politiske ledelsen har gjort.

– Det takker jeg selvsagt for, men jeg vil først og fremst gi Finnmarkskollektivet, styre og ansatte, blomster. De har gjort en fantastisk jobb.