– Dette er et kjempespennende løft i kampen mot lakselusa. Ekstra artig er det at det skjer lokalt, sier seniorrådgiver og kontorleder i Akvaplan-Niva i Alta, Per Arne Emaus.

Biter fra seg

Det er ikke helt nytt at rognkjeks spiser lakselus. Det ble oppdaget ved en tilfeldighet av oppdrettere som fikk vill rognkjeks inn i laksemerden. Nå tar forskningsmiljøet og næringen denne kunnskapen videre.

– Vi kjører i gang et treårig prosjekt, med en ramme på 21 millioner kroner, hvor både Grieg Seafood (Finnmark), Nordlaks (Troms og Nordland) og Lerøy midnor (Sør-trøndelag) alle etter hvert skal få flere tusen rognkjeks i hver merdepose, forklarer Emaus.

Det er Regionalt forskningsfond nord som har gitt klarsignal. De går totalt inn med fire millioner kroner. De tre oppdrettsselskapene deler de øvrige utgiftene likt mellom seg.

Voksende problem

Det er i vår og sommermånedene at luseplagen i sjøen eskalerer når vanntemperaturen øker og mye fisk kommer inn i fjordene for å gå opp i elevene, samtidig som smolt går ut i sjøen. Tilgangen på vertsfisk er derfor god for lusa som er en parasitt.

– Lusa gjør ingenting godt. Annet enn for sin egen eksistens. Tidligere har man forsøkt å redusere mengden med kjemikalier. Denne behandlingsformen virker dårligere og dårligere. Derfor er det viktig å utvikle naturlige lusespisere. Her passer rognkjeksen perfekt inn. Den er også hardfør og passer fint inn her nord, slår han fast.

Utvikler superspisere

Tester har vist at man trenger rundt 10-15 prosent innslag av rognkjeks i forhold til antall laks i merdene.

– Nå går vi i gang med å skille ut rognkjeks som spiser mer enn andre. Vi kjører et program der genutvelgelse blir utført for å dyrke frem superspisere. Det blir avgjørende for å lykkes, forteller Emaus.

Han tror de første storspiserne kan være på plass i merdene foran sommersesongen om halvannet år.

– Det blir veldig spennende å se hvor mye de vil klare å spi