Kautokeino kommune vurderer nå å opprette en egen stilling for å få ned sykefraværet.

Kommunestyret sluttet seg nemlig enstemmig til et forslag fra Venstres Ann-Catharina A. Lango om at kommunen ser behov for å opprette en stilling som har i oppgave å redusere sykefraværet hos ansatte i kommunen, eventuelt søke ekstern hjelp.

Må ta tak i det

Under regnskapsdebatten i kommunestyret ble det snakket mye om det høye sykefraværet i kommunen. Det har blitt antydet at korttidsfraværet blant kommuneansatte påfører kommunen en kostnad årlig på rundt 10 millioner kroner og at det er mer enn 30 årsverk totalt som går vekk i langtidsfravær.

– Tallene er omkring det du nevner. Jeg synes dette er for mye og vi må ta tak i dette nå. Kommunestyret hadde en fin diskusjon rundt dette og det er enstemmighet blant alle politikere at vi må ta tak i situasjonen, sier ordfører Klemet Erland Hætta.

Han slår fast at noen er for syke til å kunne gå på jobb, noen er syke over kortere tid, andre er langtidssykemeldte som følge av kronisk sykdom, men en tredje gruppe er de som bruker egenmelding.

Spørsmål om holdninger?

– Vi må tørre å snakke om dette. Kanskje har sykefraværet med holdninger å gjøre, kanskje kan vi som arbeidsgiver legge bedre til rette for arbeidstakere, kanskje skal det bare til et klapp på skuldra, for at folk skal trives bedre eller ha et sterkere ønske om å komme på jobb. Kanskje tar vi for dårlig vare på våre ansatte, spør Hætta åpent.

– Det er mye snakk om at det er perioder på året at det er høyere fravær enn andre perioder?

– Elgjakta øker det kommunale sykefraværet, det skal vi ikke legge skjul på. Det er også et høyere fravær en periode før påske og dette er forhold som vi må tørre å snakke om, sier ordføreren. Han vil ikke rette noen pekefinger mot noen spesielle ansatte, men slår fast at kommunen som arbeidsgiver må gå i seg selv og det må kanskje også ansatte gjøre.

Elgjakt og laksefiske

Klemet Erland Hætta sier sykefraværet under elgjakta trolig kan sammenliknes med slik det tidligere var i Alta, da mange var sykemeldt for å fiske laks.

– Dette er nok noe som til dels kan sammenliknes, men jeg mener ikke dette kun har med holdninger å gjøre. For enkelte er det helt sikkert snakk om at vi som kommune og arbeidsgiver må legge bedre til rett med riktige verktøy for dem som er syke, slik at de kan komme seg i jobb igjen. Kanskje tar vi for dårlig vare på våre ansatte, sier Hætta.