Uansett utfall av anbudskonkurransen, kan offentligheten være vitne til en unik maktkamp mellom politikere og byråkratene i helseforetaket.

– Signalene fra sentralt politisk hold, med helseminister Bent Høie i spissen, er krystallklart. De har bestilt et behandlingstilbud tilpasset Finnmarkskollektivetm for å sikre denne type behandling også i nord. Samtidig er min klare oppfatning  at Helse Nord ikke ønsker Finnmarkskollektivet som en del av behandlingstilbudet, sier fungerende styreleder i Finnmarkskollektivet, Eva Johansen.

Anbud

Bakgrunnen for at Johansen og Finnmarkskollektivet føler seg uønsket av Helse Nord, er to tidligere anbudskonkurranser hvor Helse Nord har stemplet rusbehandlingsinstitusjonen i Langfjorden i Alta kommune som ikke faglig tilfredsstillende. Konklusjonen til Helse Nord har fått en rekke politikere, tidligere brukere og fagfolk til å reagere.

– Kollektivet har drevet rusbehandling i 20 år, og tilbakemeldingene samt tilsynsrapporter har vært entydig positive. For oss i Finnmarkskollektivet som har jobbet med det siste anbudet, har de positive tilbakemeldingene vært en av de viktigste drivkreftene for å ikke kaste kortene. Håpet er at Helse Nord denne gang gir oss en fair og objektiv behandling, sier Trude Røed, prosjektleder for anbudet som nå er levert.

Les også: Høyre-topp: – Gi kollektivet anbudet!

Fristen ute

Onsdag klokken 12 gikk fristen ut for å komme med de siste tilleggopplysningene for anbyderne. Selve anbudet fra kollektivet med dokumengasjon og vedlegg er flere centimeter tykk. I anbudsfasen har Finnmarkskollektivet vært i to forhandlingsmøter; ett i Bodø og ett arrangert som billed/tale-konferanse.

– FK har dokumentert et meget sterkt faglig opplegg.  Vi har et fagteam med alle kategorier fagfolk, inkludert psykologspesialist, psykiater og faglig rådgiver for den såkalte TS-modellen som anbudet omhandler. Jeg er både imponert og utrolig stolt over ildsjelene blant tidligere og kommende ansatte. De har dokumentert et behandlingsopplegg på et enormt høyt nivå, hevder styreleder Johansen.

Hun er nestleder i styret, men har i perioden mens styreleder Svein Iversen har vært i Afrika, tatt styringen. Johansen, som kommer fra Lakselv, har 38 års erfaring fra politisk virke. I 12 år har hun vært sentral for Høyre i fylkespolitikken, og har brent for helsepolitikk og et bedre tilbud til psykiatri og rus.

Avgjøres fredag?

I Helse Nord bekrefter de at anbudskonkurransen nå har gått inn i siste fase. Kommunikasjonsrådgiver Anne May Knudsen forteller  til Altaposten at to institusjoner omfattes av anbudskonkurransen; Finnmarkskollektivet og Fossum-kollektivet som er nyetablert i Valnesfjord utenfor Bodø. På grunn av anbudsvurderingen kan hun ikke gi informasjon om hvilken type plasser de to institusjonene har levert anbud på, men fra Finnmarkskollektivet har vi fått opplyst at deres anbud går på 10 plasser med TP og fem plasser ROT. TS er behandlingsformen «terapeutisk samfunn» og har en behandling som strekker seg over 12 måneder og gjelder for aldersgruppen 18 til 30 år. ROT er såkalte rus- og psykiatriplasser for aldersgruppen over 30 år og har en kortere behandlingstid, seks måneder.

– For Helse Nord er det primære med anbudet å sikre nødvendig kvalitet i pasienttilbudet. Vi vurderer tilbudene og vil ha en avgjørelse klar i løpet av kort tid, påpeker kommunikasjonsrådgiver Knudsen.

– Det er blitt lovet en avgjørelse av anbudet i løpet av denne uka?

– Vi jobber mot en slik tidsplan, men må bruke den tiden som er nødvendig for å sikre kvaliteten både i anbudet og i pasientbehandlingen.

Departementet tett på

Det er dermed ikke sikkert at tidsplanen holder. Samtidig følger både departement og sentrale helsepolitikere saken tett.  Helsedepartementet har vært i kontakt med Helse Nord-direktør Lars Vorland  for å spørre om tidsplanen.

– Kontakten var tidligere i prosessen, jeg vil anta at telefonen fra departementet kom en gang i september, sier Anne May Knudsen.