Det er Kirsti Bergstø og Tommy Berg som sammen vil fremme konkrete krav for å bedre oppdrettsnæringas «oppslutning og legitimitet», slik de skriver i en pressemelding.

Her er punktene i deres plan for å rydde opp i næringen:

• Framtida for oppdrettsnæringa er avhengig av at problemene i næringa tas på tilstrekkelig alvor, både av myndigheter og næringa sjøl. Rømming og lus må bekjempes. Dette må gjøres gjennom en samkjørt innsats fra næringa, investeringsvilje og strenge krav fra myndighetene. Samtidig må vi se helt nytt på arealbruk og planverk, sier SVs Stortingsrepresentant fra Finnmark, Kirsti Bergstø.

• Alta har alltid vært Finnmarks oppdrettshovedstad og de fleste i kommunen har vært positive til næringa. Oppdrett er en betydelig virksomhet som gir mange arbeidsplasser direkte på anlegg, slakteri og knytta til service. Lokalt har vi i SV forsøkt å hindre den stadige utvidelsen av oppdrett. Nå ser vi at regjeringas tut-og-kjør-politikk også har fått de mest oppdrettspositive til å rope stopp. Vi vil ta initiativ for bedring, sier lokallagsleder og kommunestyrerepresentant for SV, Tommy Berg. De to påpeker at lus, sykdom og rømming er et sammensatt problem som krever bred innsats. SV forslår en rekke punkter som de vil fremme på Stortinget:

• Samkjørt innsats mot lus. Alle selskap må ta grep samtidig for å hindre spredning av smitte.

• Næringa må bidra med mer midler til forskning på og utvikling av rømningssikre anlegg

• Krav til bruk av best tilgjengelige teknologi knyttet til rømningssikkerhet må knyttes til nye konsesjoner

• Dersom et selskap gjentatte ganger får avdekket svikt i rutiner og internkontroll må det få konsekvenser. Det er ledelsen i selskapet som bærer ansvaret, derfor bør også sanksjoner rettes mot øverste ledelse. Inndragning av konsesjoner bør vurderes.

• Regjeringa må stoppe bruk av interregional biomassetak, stoppe økninger i maksimalt tillatt biomasse per konsesjon og kreve konsekvensutredning for alle utvidelser.

• Arealavgift til kommunene

– Når kommunen åpner områder for akvakultur gir man fra seg styringa med veldig store verdier. Oppdretterne «selger» anlegg og selskap seg i mellom. Uten lokalitet gjør man ingen ting med en konsesjon. Når laksekonsesjonene omsettes, så følger lokalitetene med. Dette er store verdier, i tillegg legger oppdrett beslag på store areal. Derfor er det også rimelig at kommunen får sin del av fortjenesten gjennom en arealavgift som faktisk monner, mener Bergstø. SV-politikerne mener at innsatsen blir best om det jobbes både sentralt og lokalt.

De viser til flere tiltak som kan gjøres i Alta.

– Kommunen har ingen styring med oppdrettsvirksomheten, størrelsen eller drifta av den så snart det er lagt ut arealer til akvakultur. Vi vet ikke om SV klarer å få regjeringa til å ta grep, derfor må vi i Alta gjøre det vi kan med de virkemidler vi har til rådighet, sier Berg. De har også saker som Alta SV skal jobbe videre med og fremme i kommunestyret:

• Rullering av arealplan (skal/kan skje hver valgperiode, i det minste skal den inneværende vedtas videreført)

• Bygge og deleforbud i A-områder for å hindre utvidelser. Ikke gi dispensasjoner.

• Ingen nye akvakulturområder (hindrer ekspansjon)

• Fjerne og begrense de eksisterende A-områder med begrunnelse i at MTB har økt, eller er større enn det som var ønskelig, og intensjonen med den tidligere planleggingen. Eller rett og slett med begrunnelse i at virksomheten gir uønskede virkinger som lakselus og rømminger.

– Hvis folk i Alta vil ta vare på villaks, andre arter og miljø må de stemme SV. Jeg vil foreslå tre konkrete ting, nemlig 1. bygge og deleforbud, 2. rullering og 3. innskrenke og fjerne A-områder. Konsekvensene av det vil bli at oppdretterne må oppfylle de lokale miljøkravene eller finne andre steder å fortsette drifta. Dette er ikke fordi jeg er i mot oppdrettsnæringa, men fordi den må bli bærekraftig, uttaler Berg.

– Kommunene styrer sjøl over havområdene sine i arealplanverket, men både rømt laks, lus og oppdrett krysser kommunegrenser flittig. Derfor er det også nødvendig med regionalt samarbeid for å benytte areal på en hensiktsmessig måte med formål om å hindre spredning av lus, påpeker Bergstø.

– For at kommuner skal ønske oppdrettsnæringa velkommen i sine lokalsamfunn må næringa vise at de tar problematikken på alvor ved å investere i rømningssikre anlegg og samkjørt bekjempelse av lakselus og smittsomme sykdommer, avslutter stortingsrepresentanten.