Svein Berg representerer det største borettslaget nær Nordlys hotell. Et samlet styre har sendt inn en negativ høringsuttalelse mot å gi dispensasjon til asylmottak i lokalene til det nedlagte hotellet.

Både beboere og næringslivet har allerede inngitt negativ høringsuttalelse til å etablere asylmottak i Nordlys hotells lokaler i Bossekop.

Ber om overvåkning

Nå har også Breverud borettslag sendt inn høringsuttalelse, til tross for at de ikke er høringspart i saken.

– Alle som skal til Bossekop og handle fra borettslaget, må passere undergangen under Nordlys hotell. Det er 92 leiligheter som berøres av dette. Både unge og eldre skal gå under undergangen i mørket, og ikke alle føler seg trygg, når det er så mye folk samlet der, sier Berg, som også er sentral Frp-politiker.

Borettslaget sier nei til asylmottak - men Berg sier man har sett signalene, og frykter det går igjennom. Da ber man om noen tiltak.

– Området og smuget bør ha krav om TV-overvåking i dispensasjonen, skriver styret i høringsuttalelsen, og ber også om nattevakt.

– Det må overvåkes så folk føler seg tryggere, sier Berg.

– Hva frykter man skal skje der?

– Det er ingen som kan si hva som kan skje. For å si det på enkel måte, om det er lys dag eller mørk kveld, så føler du deg litt uggen, selv om du er voksen. Det har ingenting med hudfarge å gjøre, men der det står en stor klikk ilag, da blir man skeptisk. Det ene trekker med seg det andre. Det kan skje litt av hvert, sier Berg.

– Det er vel mye folk på hotellet også, føler man det samme da?

– Nei, det er aldri mye folk ute på hotellet. Gå ned til Bossekop og ta en tur der Hero har sitt lokale i dag, så skjønner du hva jeg mener. Jeg går der ofte, og det står masse folk ute på trappen og røyker og henger.

– Blir du skeptisk da?

– Nei, jeg reagerer ikke. For min del har det ikke noe og si, men andre blir mer nervøs, svarer lederen.

– Overkjøring av folket

Berg mener folket i denne saken blir overkjørt.

– Det virker som det viktigste er at Hero skal tjene penger, resten er ikke så nøye. Man ser jo også at fylkesmenn overkjører kommuner som sier nei til asylmottak, så jeg er ikke overrasket over at folk spør hvor lokaldemokratiet er blitt av. Uansett hva folk mener, blir man overkjørt av byråkrater. Mange ganger skjønner jeg at folk føler seg hjelpesløse. Har det noen hensikt å si noe, spør Berg retorisk.

Dette er det store samtaleemnet i borettslaget for tida.

– Håpet er at man klarer å stoppe dette, men alle solemerker taler for at dette tillates. Folk blir skeptisk. Det er veldig rart at ingen hører på folk lenger. Man blir totalt overkjørt, mener borettslagslederen.

– Man vet at det blir mer bråk ved store ansamlinger og store asylmottak. Ingen anbefaler dette. Det er så massiv motstand mot å få dette til lille Bossekop. Alle frykter at vi plasserer alt av fremmedkulturelle innslag i Bossekop. Hva gjør vi med den lille bygda? Sisa er hjertelig velkommen, de gjør virkelig en jobb i samfunnet rundt problemene med fremmedkultur. Så er det neste vi får moskeen. Da har man samlet alt i en omkrets på 150 meter. Om alt dette etableres vil være døden for Bossekop som handelsplass, mener Berg.

I borettslaget frykter man også store verditap.

– Man spør seg selvsagt om det blir like lett å selge som det er nå. Det gis dispensasjon på seks år. Det er lang tid. Den eventuelle skaden som skjer tar lang tid å rette opp, fastholder han.

Skaper fremmedfrykt

Tommy Berg (SV) mener utspillet om TV-overvåkning er å skape fremmedfrykt.

– Dette er regelrett tøv og vas. Er han like uttrygg i taxikøen eller på sentrum, hvor det står ungdommer samlet? Han stempler en hel gruppe her, mener Berg, som selv mener det var beklagelig at han ikke fikk deltatt på folkemøtet om saken.

– Det er sterkt beklagelig, men jeg fikk et fyldig referat fra en partileder som var på møtet. Alta SV skulle vært der, men jeg var på ferie med barna, sier Berg.

Berg spør seg om det skal etableres overvåkning av asylsøkerne der de bor i dag.

– Skal vi overvåke dem på Kronstad og Aronnes fordi de er naboer med noen andre? De som er kriminelle og forbrytere tas hånd om av myndighetene. Vi bor i en rettstat. Jeg er enig med Svein Berg i at det kan skje ting i et smug, men da må vi overvåke alle slike smug, brua på Elvebakken, smuget på sentrum. Slik vil ikke jeg ha det. Svein Berg slutte å score billige poeng, sier Tommy Berg.