I OL-saken ber Kåre Simensen og andre stortingsrepresentanter om muligheten til å slippe partipisken.

– Jeg håper vi får stemme etter det vi selv mener, sier Simensen til avisa Nordlys (bak betalingsmur).

Helga Pedersen har imidlertid piskesnert i stemmen når hun klargjør at vanlige partidemokratiske prinsipper må legges til grunn for behandlingen.

– Dette må naturligvis stortingsgruppa avgjøre, men ser vi bort fra samvittighetsspørsmål, er det tradisjon for at stortingsrepresentantene forholder seg til at flertallet bestemmer, uansett hva konklusjonen måtte bli. Det innebærer at noen må stemme mot sitt primære standpunkt, og det er sjelden en ønskesituasjon, sier Pedersen til Altaposten.

Har ikke konkludert

Hun ber samtidig om at man ikke foregriper begivenhetene.

– Arbeiderpartiet har ikke konkludert i denne saken. Jeg ser at man spekulerer i at Erna Solberg og Jonas Gahr Støre finner hverandre i OL-saken, men dette er det ikke grunnlag for. Når regjeringen presenterer sine tall over kostnader, fordeling, gjenbruk og andre viktige faktorer, skal vi behandle denne saken på skikkelig vis. Ap har ikke konkludert i OL-saken.

En sak som innebærer en garanti på flere milliarder kroner krever grundig behandling når underlagsmaterialet kommer fra regjeringen, og det akter vi å gjøre, sier Pedersen.

– Er ikke OL-saken litt spesiell, kanskje spesielt for nordnorske Ap-politikere som kan bli straffet i valget?

– Jeg har ingenting imot at det er stort engasjement i saken og at man argumenterer for sitt syn. Jeg tipper meningene i Arbeiderpartiet speiler hva man mener i folkedypet, men vi må følge spillereglene når partidemokratiet har sagt sitt, enten man sitter på Oslo-benken eller Troms-benken.

– Uryddig fra regjeringen

Hun mener at den samme ryddigheten må kreves av regjeringen i OL-saken.

– Det er oppsiktsvekkende at vi har en regjering som kommuniserer ut to vidt forskjellige ting. Det skaper en særegen situasjon hvis Frp sier nei til garanti, mens Høyre sier ja. Regjeringen må nødvendigvis legge fram en felles sak for Stortinget. Noe annet vil skape en helt spesiell situasjon, sier Pedersen.

– Er det ikke her Ap skal komme med sin redningsplanke til Høyre?

– Som sagt, Arbeiderpartiet har ikke konkludert i OL-saken og venter på underlagsmaterialet som skal brukes for å komme fram til en forsvarlig behandling og beslutning. Da får Høyres stortingsgruppe kjøre sin egen prosess, sier Pedersen.